Na olomouckém Horním náměstí vyrůstá obří socha z písku

Největší socha z písku v České republice vzniká v těchto dnech přímo před očima Olomoučanů na Horním náměstí. Spotřebuje se na ni 90 tun materiálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Navážení písku na stavbu obří sochy.

Navážení písku na stavbu obří sochy. | Zdroj: ČTK

Čtyři dny se hromada písku zhutňovala. Každý den ji teď dva sochaři opracovávají lopatami, zednickými lžícemi nebo špachtlemi do konečné podoby. Vznikne tak zhruba šestimetrová zmenšenina Sloupu Nejsvětější Trojice, která je nejvyšším sousoším v Česku, jen několik metrů vzdálený kamenný originál měří 35 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž RR Olomouc-obří socha z písku.mp3

Podle jednoho z tvůrců pískové podoby sloupu Radovana Živného by ji neměl ohrozit ani déšť a vítr. Každé patro, které dodělají totiž impregnují roztokem lepidla:

„Vytvořím ochrannou vrstvu na celé té soše a ta zabrání vlastně destrukci v případě menšího deště, i opakovaného.“

Olomoučané se zájmem sledují, jak jim netradiční písková socha vyrůstá přímo před očima. Její konečnou podobu si určitě nenechají ujít.

Obří písková socha připomíná 10. výročí zapsání unikátní olomoucké památky do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Součástí oslav bude i koncert před Sloupem Nejsvětější Trojice.

Blanka Mazalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme