Před 125 lety vynalezl Gottlieb Daimler první automobil

Dlouho platila informace, že prvním vynálezcem automobilu byl Karl Benz. Poslední zprávy samotné automobilky Mercedes-Benz však za jeho objevitele považují spíše Gottlieba Daimlera. Přesně před 125 lety, 29. srpna 1885, zažádal o patent pro svůj „člověkem řiditelný automobil se spalovacím motorem“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mercedes-Benz GL

Mercedes-Benz GL | Foto: Mercedes

Daimlerův automobil mnozí považují spíše za motocykl. Archiv firmy Daimler AG však tvrdí, že za automobil se dá považovat i Daimlerův první stroj.

Ostatně tak ho nazývá i sám autor. Souvisí to se dvěma slovy: řeckým „auto“, což se dá přeložit jako „samostatně“, a latinským „mobilis“ ve významu „pohyblivý“. V češtině se používaly i výrazy jako „kolojezd“ nebo „samohyb“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Kološe o prvním automobilu vynálezce Daimlera

Gottlieb Daimler svůj první řiditelný automobil sestrojil v prosklené dílně v německém Bad Cannstattu. Stroj vypadá spíše jako motocykl se dvěma pomocnými postranními kolečky uprostřed. Řidič seděl na krytu prvního kompaktního spalovacího motoru.

Přestože si obyvatelé Cannstattu stěžovali na hluk a zápach, vynálezci Daimler a Maybach, který se s Daimlerem brzy spojil a zabudoval jeho spalovací motor do kočáru, byli k nezastavení.

Brzy se spalovací motor objevil také v lodích, vlacích, letadlech nebo vzducholodi.

Nejstarší Mercedes bude v Praze

V pátek a v sobotu 10. a 11. září přiveze Mercedes do svého prodejního centra v pražských Stodůlkách motorovou tříkolku Karla Benze z roku 1886.

Jde o vůz, který definitivně potvrdil schopnosti automobilu a de facto rozjel nové průmyslové odvětví, automobilovou výrobu.

Petr Kološ, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme