Merkelová chce prodloužit provoz německých atomových elektráren

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že z odborného i bezpečnostního hlediska bude nejrozumnější, když zůstanou atomové elektrárny v provozu dalších deset až patnáct let. Svůj plán však nebude prosazovat snadno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna s chladícími věžemi

Elektrárna s chladícími věžemi | Foto: Comstock Images

V rozhovoru pro televizi ARD se Merkelová odvolávala na závěry odborného posudku k různým scénářům dalšího vývoje německé energetiky.

„Prodloužení o deset až patnáct let je z odborného hlediska rozumné,“ uvedla Merkelová. Poslední ze sedmnácti jaderných reaktorů by měl podle ní ukončit provoz nejpozději do roku 2040.

Opozice chce původní záměr

Celkový energetický koncept představí kabinet na konci září. Podrážděně reagují opoziční SPD a Zelení. I z toho důvodu chce vláda prodloužit provoz elektráren bez schvalovacího procesu ve spolkové radě, kde ztratila většinu. Předpokládá se, že některé spolkové země rozhodnutí napadnou u ústavního soudu.

Před deseti lety vláda socialistů a zelených slibovala útlum jaderné energetiky v Německu. Od té doby se v zemi atomové elektrárny pouze uzavíraly.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme