Premiér nepovažuje deportace Romů z Francie za rasistické

Premiér Petr Nečas si nemyslí, že by plošné vyhoštění Romů z Francie bylo rasisticky motivováno. Odmítl tak výrok ministra zahraničí Karla Schwarzernberga, který kritizoval rozhodnutí Francie a jejího prezidenta Nicolase Sarkozyho deportovat zpět do Rumunska a Bulharska tisícovky Romů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Petr Nečas (ODS)

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Podle Nečase je to ale příliš ostrá kritika.

"Já bych byl velmi opatrný v siláckých prohlášeních na adresu jiných států. Osobně si myslím, že za tím nějaký rasismus není. Ti Romové jsou vyhošťování především kvůli narušování pořádku, že nedodržují jistá pravidla.“

Vyklízení nelegálních romských táborů z předměstí francouzských měst už vyvolalo reakce i OSN a Evropské komise. Francie se ale brání, že deportace ji má jen pomoci řešit kriminalitu, která prý byla s nelegálními tábořišti spojená.

Francie deportovala zpět do Rumunska a Bulharska od začátku roku už tisíce Romů. Chce se tak vypořádat s kriminalitou, která prý byla s nelegálními tábořišti spojená. Způsob, jakým to udělala, ale podle Karla Schwarzenberga vyvolává řadu pochybností:

„Evropská společnost ještě pořád není úplně schopná se s romskou otázkou vypořádat. Připouštím, že je to těžké, protože už od generace se dělaly veliké chyby,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Lidové noviny Schwarzenberg.

Milan Kopp, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme