Libyjský vůdce Kaddáfí se setká s italským premiérem

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už počtvrté během jednoho roku navštívil Itálii. Využil k tomu druhého výročí podepsání vzájemné smlouvy o přátelství. Do Říma přiletěl včera a dnes ho čeká setkání s premiérem Sylviem Berlusconim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí | Foto: www.kaddafi.ru

O programu současné návštěvy se jen spekuluje, oficiální informace nejsou k dispozici. Média předpokládají, že hlavním tématem jednání Silvia Berlusconiho s Muammarem Kaddáfím budou italské investice do libyjského průmyslu a naopak. Pro Itálii, která je v současnosti třetím největším zahraničním investorem v Libyji, může jít o strategická rozhodnutí do budoucna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě Muammara Kaddáfího v Itálii mluvila na Rádiu Česko italská spolupracovnice Českého rozhlasu Vědunka Lunardi.

Ubytování má Kaddáfí vyřešené - v zahradě libyjského velvyslanectví v Římě stojí jeho luxusní beduínský stan, ve kterém nocuje na každé zahraniční cestě. Protože je muslimský postní měsíc ramadán, sejde se Berlusconi s Kaddáfím až po setmění, aby respektovali náboženská pravidla islámu.

O výhodách své víry by libyjský vůdce měl přednášet před dvěma stovkami mladých žen, které Italové vybrali jako hostesky. Loni v listopadu už v Římě podobnou akci měl, dívky tehdy za to, že ho poslouchaly, dostaly po padesáti eurech.

Kaddáfí navíc v Itálii prohlásil, že by celá Evropa měla přestoupit na islám až do Unie vstoupí Turecko. To podle italské spolupracovnice Českého rozhlasu Vědunky Lunardi rozhořčilo nejen místní vládu: „Itálie je katolická země, i když z velké části je její přístup k náboženství dosti vlažný, ale výzvu k přestoupení na islám bere jako projev nerespektování náboženské svobody. Někdo to vzal dokonce jako velkou urážku.“

Vědunka Lunardi, Jitka Malá, Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme