Novela zákona o DPH má skoncovat s tzv. kolotočovými podvody

Určitě jste se za svého života už setkali se zkratkou DPH, tedy s daní z přidané hodnoty. Jak ale vyplývá z prohlášení ministra financí Miroslava Kalouska, měla by se tahle zkratka možná změnit na DUH, daň z ubrané hodnoty. Aspoň co se týče paliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Skupiny podvodníků totiž na dani ročně stát oberou nebo uberou podle ministra až o osm miliard korun. Proto také Miroslav Kalousek navrhl změnit zákon tak, aby se nejhorším excesům zabránilo. A požádat Evropskou unii, aby Praze v tomto směru povolila výjimku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Doktor ve Světě o osmé

Návrh na novelu zákona o DPH předložil v únoru ve sněmovně kvůli těmto daňovým podvodům také poslanec ODS Michal Doktor, který ve Světě o osmé vysvětlil systém tzv. kolotočových podvodů s DPH:

„Kolotoče fungují tak, že se řízeným způsobem postaví řetězec firem navazujících na sebe, a ty si mezi sebou předávají fiktivní doklady, které vedou vždy ke splnění daňové povinnosti až u té následující firmy. Firem je právě tolik, aby finanční úřady s celní správou nedokázaly dostihnout tu poslední dříve, než řízeným způsobem zanikne.“

Ten problém je známý už více než dva a půl roku zejména u prodeje PHM. „Navrhoval jsem, aby se zavedlo licenční řízení a všechny distributory převést pod jediného správce, aby je mohl snáze kontrolovat a zvýšení jistiny, aby pro případ zániku zda zůstala alespoň nějaká hodnota,“ poznamenal Doktor.

„Za nejdůležitější považuji efektivní správu, kontrolu tedy registraci pod jediným speciální finančním úřadem a my jsme s panem ministrem financí už v minulém volebním období už změnili zákon, kterým jsme speciální finanční úřad zavedli.“

„Osm miliard daňových úniků je dost silný argument pro zesílení regulace a kontroly pro ti těm, kteří zákon porušují,“ míní Doktor.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme