Obyvatele Sumatry vystrašila už druhá erupce sopky Sinabung

Popel dosahující do výšky 2 kilometrů vychrlila v noci na dnešek indonéská sopka Sinabung na ostrově Sumatra. K první erupci došlo už o víkendu. Sopka se probudila po čtyř stech letech a z domovů vyhnala na 18 tisíc lidí. První erupce byla překvapivá i pro vulkanology, kteří navíc netuší, kdy se budou moci evakuovaní obyvatelé zasažené oblasti vrátit domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé z okolí sopky

Lidé z okolí sopky | Zdroj: ČTK

Úřady vyhlásily za nebezpečnou zónu oblast v okruhu šesti kilometrů od sopky a evakuovaly cekem 18 vesnic, které se na úpatí hory Sinabung nacházejí. Navíc lidé ze čtyř obcí ve strachu z následků výbuchu utekli prakticky okamžitě, co se sopka probudila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výbuchu sopky na Sumatře hovořil ve Světě o osmé Rádia Česko zpravodaj ČRo v jihovýchodní Asii Robert Mikoláš

Mnozí nyní vyprávějí, jak kolem půlnoci ze soboty na neděli uslyšeli tři exploze a poté viděli, jak z kráteru vytéká láva. To mezi nimi vyvolalo paniku, protože úřady je ujišťovaly, že k ničemu takovému nemůže dojít.

Vulkán následně vychrlil kouř a popel až do výše 1500 metrů a sopečný prach pokryl území až do vzdálenosti 30 kilometrů. Dnes došlo ke druhé erupci, kdy kouř a prach vystoupaly dokonce do výše 2 kilometrů. Vesničané v této souvislosti mluví o zničené úrodě, většina z nich jsou farmáři, kteří se živí pěstováním zeleniny. Teď se však bojí především o vlastní život.

Podle informací místní policie zatím zemřeli dva lidé na infarkt, jeden z nich už dříve trpěl dýchacími potížemi, další mají právě problémy s dýcháním, proto jsou na místě i zdravotníci nabízející masky. Připravena je i dodávka léků na respirační choroby.

Pohotovost může trvat déle než týden

Do postižené oblasti už bylo dovezeno 12 tisíc masek a také potraviny, mluví se o 50 tun rýže. Experti navíc varují, že současná pohotovost může trvat týden i déle, kdy všichni evakuovaní zůstanou ubytováni ve stanech. Jinak např. letecká doprava v oblasti byla částečně přerušena, odletět dokonce nemohl jeden z ministrů, který se v té době v provincii pohyboval.

Vulkanologové ovšem mají o sopce Sinabung ležící na severu ostrova Sumatra velmi málo informací, už samotná erupce pro ně byla velkým překvapením. Naposledy vybuchla v roce 1600, takže je pro odborníky velkou neznámou. Vulkán byl proto řazen mezi sopky typu B, tedy takové, které právě od roku 1600 nikdy nevybuchly, i když prokazovaly určité známky aktivity.

Sopečná činnost i zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častými jevy. Ostrovní země se totiž nachází v oblasti takzvaného ohnivého prstence, kde se stýká několik zemských desek a jejich třením dochází k erupcím i otřesům.

Katastrofa z roku 2004 stále v paměti

Mimochodem, naposledy během uplynulých tří dnů došlo ke dvěma zemětřesením, ani jedno ale nedosáhlo ani síly 6 stupňů Richterovy škály. Mnozí ovšem nemohou stále zapomenout na ničivou přírodní katastrofu z konce roku 2004, kdy došlo k zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy škály právě u pobřeží Sumatry a kdy následná vlna tsunami zabila jen v Indonésii nejméně 180 tisíc lidí.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme