Jakub Matuška: "Kdybys někdy něco v životě potřeboval, tak si to kup"

3. září 2010

Jakub Matuška, známý český graffiti výtvarník vystavuje v galerii v Jelení své obrazy, kresby a fotografie. Výstava potrvá do pátku 27. srpna, takže máte poslední možnost ji navštívit.

Kdybys někdy něco v životě potřeboval, tak si to kup a nebo tak pojmenuj svou výstavu, jako to udělal Masker. Jakub Matuška už je pod nickem Masker více než známý, vystavoval v New Yorku a sprejoval i v Shanghaji. Teď je nominován na cenu Jindřicha Chalupeckého a jeho současná tvorba spolu s pár flashbacky do minulosti je k vidění v Jelení.
Poslechněte si rozhovor s Jakubem Matuškou.

Obrazy jsou precizními graffiti na plátně. Působí roztříštěně a zároveň komplexně. Jde o stoprocentně zaplněnou plochu, posprejovanou zeď v rámu, která vypráví příběh. Story na zdi, kterou je možno vidět z chodníku. Se spoustou protikladů a otázek. Stejně jako sdělení, kdybys někdy něco potřeboval, tak si to kup.
Maskerovy malby mají podobnou barevnost jako obrazy Josefa Bolfa, jsou ale mnohem spletitější. V Jelení jsou k vidění i fotografie a kresby staršího data.

Výstava je skvělou ukázkou Maskerovy prácě, coby kreslíře a malíře, který konvertoval ke graffiti a je právem zapsán mezi nejlepší streetartové umělce v naší republice. Čemuž ale právě předchází fakt, že je vynikajícím malířem, i když občas plátno přeplní kvantem technik a informací. Je mu 29, studoval na AVU u Vladimíra Skrepla a těžko říct, jestli si vždycky může koupit to, co potřebuje.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio