Stavebníkům se nelíbí škrty investic, které chystá vláda

Kroky nové vlády podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví zhoršují situaci v jejich oboru. Úsporná opatření kabinetu by dle zástupců svazu mohla způsobit dokonce kolaps stavebnictví. O práci může podle některých odhadů přijít 40 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pražského dálničního okruhu

Stavba pražského dálničního okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Svaz podnikatelů ve stavebnictví si nejvíce stěžuje na pokles zakázek v letošním prvním pololetí: u pozemních staveb je oproti loňskému roku zakázek méně o více než 14 procent, u bytové výstavby jde o pokles vyšší než 22 procent a u veřejných zakázek dokonce o více než 40 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Seškrtání některých investic ministerstvy je podle podnikatelů ve stavebnictví chaotické a nebere vůbec ohled na důsledky těchto kroků. Co se týče hledání možných slev, které požaduje ministr dopravy Vít Bárta, stavební firmy prý nabízejí úspory, hledají je a také je vyčíslily, nicméně nikdo na jejich propočty nereagoval.

Slevy jako takové jsou podle svazu nesystémové, navíc cena zakázky se opírá o už uzavřenou smlouvu. Do budoucna je proto Svaz podnikatelů ve stavebnictví ochotný jednat a podílet se na hledání vhodného řešení.

Jak řekl prezident svazu Václav Matyáš v Ozvěnách dne Radiožurnálu, podnikatelé z oboru souhlasí s tím, že šetřit se má a musí, ovšem na pravých místech.

„To, co si myslím i v tom srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie, jako je Francie, Německo, tak šetření na dopravní infrastruktuře je z pohledu investičních výdajů cesta špatným směrem. A teď nehovořím o tom, že stavíme v řadě případů projekty dopravní infrastruktury ve standardu, kterému neodpovídají finanční zdroje.“

„Čili jestli dneska hovoříme o úsporách, tak hovoříme samozřejmě o tom, že bychom měli řešit úspory v technických řešeních, především na rozestavěných stavbách, v objektových skladbách, a tam samozřejmě ta dodavatelská sféra byla velice vstřícná,“ upozornil prezident Svazu.

Pro zlepšení situace svaz navrhuje rychlé přijetí novely stavebního zákona a novely zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí. Svaz navrhuje také zprůhlednění soutěží o veřejné zakázky například zavedením státních expertíz u zakázek nad 300 milionů korun.

Veronika Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme