Nečas: Francie vytváří členství dvojího typu

Francouzské úřady dál deportují ze země rumunské a bulharské Romy. O problému, ale nehodlají se zástupci zmíněných států mluvit. Nepozvala je totiž na ministerskou schůzku, která se bude problému věnovat. Pozvánka nepřišla ani Belgii, která nyní předsedá Evropské unii a mimo zůstává i Česko. Navzdory skutečnosti, že ministr Karel Schwarzenberg bude tou dobou na návštěvě Francie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Zdroj: ČTK

Podle Petra Nečase tak Francie vytváří členství dvojího typu - členství první kategorie pro významné státy a členství méně významných států. Říká, že v rámci unie by neměly vznikat dvě váhové kategorie členských zemí.

„Považuji tento krok za politicky unáhlený, nepromyšlený a který je výrazem určitého přezírání až mocenské arogance. Byl bych rád, kdybych se v tomto mýlil.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas - Francie -Romove.mp3

Petr Nečas nevidí velký smysl této schůzky, ale pokud se má konat a bude řešit problematiku, která se týká více zemí v rámci Evropské unie, pak by příslušné země měly být ke schůzce přizvány.

Podle Nečase je právem členské země Evropské unie, aby posoudila, zda občané jiné členské země EU postupují podle zákonů - zda jsou v zemi, protože tam chtějí pracovat, chtějí tam studovat nebo mají dost prostředků na živobytí.

„V případě, že neplatí ani jedno z těchto předpokladů a že navíc tam porušují zákony, tak si myslím, že není povinností členské země EU trpět na svém území občany z jiné členské země EU, kteří nedodržují zákony.“

Česká republika může svůj názor a postoj přednést francouzské straně mimo jiné při bilaterálním jednání, kde Petr Nečas očekává, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dá najevo postoj České republiky. Další možná jednání jsou v rámci Evropské unie:

„Tam by naše stanovisko nehysterické, neagresivní ve smyslu používání siláckých slov, ale jasné, zřetelné, konzistentní a především čitelné, mělo z našich úst zaznít," dodává Nečas.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme