Internet prý ukončí tištěnou podobu Oxfordského slovníku

Internet zabíjí Oxfordský slovník angličtiny. Takovými titulky komentují západní, převážně američtí novináři spekulace, že by připravovaná třetí tištěná verze proslulého díla, už vůbec nemusela vyjít. A jak titulky napovídají, může za to internet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovník

Slovník | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak v Odpoledním Radiožurnálu připomněl komentátor Milan Slezák, Oxfordský slovník angličtiny je základní dílo, pokud jde o význam anglických slov a jejich historii. „Slovník, který má 126letou tradici, má 20 svazků, obsahuje 300 tisíc hesel, které jsou podpořeny 2,5 milionem citací,“ upřesnil.

Doplnil, že na novém tištěném vydání – pokud vyjde, v pořadí už třetím - pracuje 80 odborníků, kteří i když začali pracovat už v roce 1989, mají za sebou pouze čtvrtinu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oxfordský slovník angličtiny na internetu. Téma pro komentátora Milana Slezáka v Odpoledním Radiožurnálu.

Výhodou internetové verze Oxfordského slovníku proti tištěné je podle něj pro uživatele samozřejmě jednodušší vyhledávání: „Ostatně i lidé, kteří mají Oxfordský slovník ve své knihovně v tištěné podobě, se uchylují k menším svazkům nebo na internet.“

Co se týče výhody ze strany vydavatele, Slezák připomněl, že předchozí tištěné verze, která vyšla v roce 1989 a stála 750 liber /1165 dolarů/, se za 21 let prodalo ‘pouhých‘ 30 tisíc výtisků. Zatímco internetová verze každý měsíc přivábí dva miliony zájemců.

„A ti, kteří ji chtějí využívat musí zaplatit paušál ve výši 300 dolarů ročně. Vydavateli se tak za 4 roky vrátí náklady, které by dostal v případě, kdyby si člověk pořídil tištěné vydání,“ dodal.

Výhody digitální verze pro uživatele i vydavatele jsou také v tom, že ji lze daleko pohodlněji aktualizovat každého čtvrt roku.

Milan Slezák, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme