Výrok radikálního rabína vyvolal vlnu kritiky Izraele

Palestinci jsou nepřátelé Izraele a Bůh by je měl proto všechny vyhubit. Při sobotním kázání v synagoze to prohlásil přední izraelský rabín Ovadia Josef. Jeho vyjádření vyvolalo vlnu kritiky, která zasáhla až do Spojených států. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí rabínovy výroky označil za urážlivé podněcování nenávisti, které navíc nepřispívá k hledání míru na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pinkasová synagoga v Praze

Pinkasová synagoga v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí odsoudil Ovadiu Josefa den poté, co rabín napadl Palestince při kázání v synagoze. Jak duchovní řekl, palestinský prezident Abbás je zlovolný nepřítel Izraele, kterému nelze věřit. Bůh všemohoucí by prý měl proto jak jeho, tak ostatní Palestince zničit, aby všichni zmizeli z tohoto světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlně kritiky, která se snasla na Izrael po výroku radikálního rabína o palestincích, mluvil na Radiožurnálu blýzkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček

Ovadia Josef je ale známý podobnými slovními výpady i z minulosti. Jedná se o velmi vlivného rabína, který zasahuje i do složení izraelské vlády.

Rabín Josef patří k sefardské, neboli orientální větvi Židů. Ukazuje to, že se sefardští židé přinejmenším v této věci radikalizují a odklánějí doprava.

Jedná se přitom o velmi paradoxní situaci. Rabín sice vyřkl až rasistické teze, zároveň je to on, kdo již v 80. letech minulého století začal razit myšlenku mírového procesu s Palestinci.

Palestinský vyjednávač Sáib Irikát tvrdí, že tato slova se rovnají výzvě ke genocidě. Izraelský premiér Netanjahu vydal prohlášení, že Josefovy názory nejsou politikou vlády židovského státu. Nijak je ale neodsoudil. Rabín Josef je duchovní vůdce náboženské strany Šas, která je v poslední době členem všech izraelských vlád.

Břetislav Tureček, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme