Nový školní rok přinese žákům i učitelům řadu změn

Už jen několik hodin zbývá do zahájení nového školního roku. Nervózní jsou nejen děti a rodiče, plni očekávání jsou i učitelé. Školy totiž čeká řada změn. Od nového písma po státní maturity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typ písma Comenia Script

Typ písma Comenia Script | Foto: Radana Lencová

Největší novinkou v nadcházejícím školním roce bude bezpochyby nová podoba zkoušky z dospělosti. Středoškoláky už na jaře totiž čeká maturita pod taktovkou státu. Změny se ale dotknou i učitelů prvních tříd.

Podobné tiskací písmo jakým psal Tomáš ve filmu Páni kluci režisérky Věry Plívové Šimkové se budou učit prvňáčci na 40 základních školách. Učitelům pomohou nové písanky autorky písma Comenia Script Radany Lencové.

„Písanky budou jak pro analyticko-syntetickou metodu, tak pro genetickou metodu. Všechny školy, které se zúčastní, dostanou i další materiály k dispozici, takže jim nebude chybět nic k tomu, aby za dva roky písmo odučily a vyzkoušely,“ říká Lencová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Bíle o novinkách v nadcházejícím školním roce.mp3

Některé školy ale také nabídnou sice nepovinné, zato zajímavé předměty. Například etickou, taneční nebo filmovou výchovu. Na pražské základní škole náměstí Curiových zakomponovali filmovou výchovu do jiného předmětu.

„My se té oblasti věnujeme v oblasti mediální výchovy, kde máme filmový i dramatický kroužek. My tam tu techniku dostáváme prostřednictvím volnočasových aktivit,“ říká ředitelka školy Jitka Vlková.

Největší změna ale čeká na středoškoláky, kteří budou poprvé skládat státní maturitu. Novou zkoušku dospělosti budou v prvním roce ve státní části skládat z českého a cizího jazyka nebo matematiky.

Další předměty v profilové části určí škola. Testy si maturanti vyzkouší už letos při říjnové generálce.

Klára Bílá, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme