Eurokomisaři chtějí od Francie vysvětlení repatriací Romů

Tři eurokomisaři čekají od francouzských ministrů vysvětlení deportací rumunských Romů. Francouzský premiér Francois Fillon sice ujistil předsedu Komise Josého Barrosa, že jeho země postupuje v souladu s unijním právem, ale Brusel si to prověřuje vlastními cestami. K nim patří i schůzka komisařů s několika ministry Fillonovy vlády.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové se musejí vrátit do Rumunska.jpg

Romové se musejí vrátit do Rumunska.jpg | Zdroj: ČTK

Na vysvětlení kroků francouzských úřadů čeká hlavně komisařka pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingová, která nařídila provést právní analýzu počínání Francie.

Spolu s ní se mají schůzky zúčastnit i komisaři pro vnitřní věci Cecilia Malmströmová a pro sociální záležitosti László Andor.

Na jejich otázky bude odpovídat pravděpodobně ministr vnitra Brice Hortefeux, který organizoval program repartiací rumunských Romů.

Vysvětlení by měl podat i ministr pro přistěhovalectví Éric Besson. I z rozhovorů s nimi bude asi vycházet rozbor situace ve Francii, který eurokomisařka Redingová ve středu předloží ostatním členům Komise.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme