Bratislava se pomalu vzpamatovává z řádění šíleného střelce

Až dlouho do noci se na místě masakru scházeli v Bratislavě lidé a na památku obětí zapalovali svíčky. Osmačtyřicetiletý legálně ozbrojený muž tam zabil sedm lidí a pak se sám zastřelil. Obětí zběsilé palby se stala romská rodina, která podle deníku Sme neměla v okolí dobrou pověst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiště střelby v bratislavské Devínské Nové Vsi

Dějiště střelby v bratislavské Devínské Nové Vsi | Zdroj: ČTK

Vrah nejprve přímo v bytě zastřelil čtyři ženy, další člen rodiny zemřel, když vcházel do domu. Poté muž se samopalem vyšel na ulici a zranil další lidi, zabil i jednu ženu, která náhodně vyšla na balkon. Postřelení bojují o život v nemocnici.

Podle některých informací byl útočník bývalým vojákem. Na sídliště Devínská Nová Ves si přišel vyřídit účty s romskou rodinou, kterou údajně znal. Zastřelil pět jejích členů a dva další lidi. Když ho policie obklíčila, obrátil zbraň proti sobě.

„Sousedé vraha označují za člověka, který byl vždycky podivný, agresivní a měl nesnášenlivé poznámky na Romy. O romské rodině, na kterou zaútočil je známo, že často rušila noční klid, byly s ní obecně problémy,“ přiblížil v Ranním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

S aktuálními informacemi se do Ranního Radiožurnálu přihlásil z Bratislavy zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Připomněl, že vrah se na útok dobře připravil. Kromě samopalu měl s sebou i několik dalších menších zbraní, náhradní zásobníky a na uších profesionální střelecká sluchátka.

Ministr vnitra Lipšic nesdělil podrobnosti ani k osobě pachatele ani k jeho možnému motivu. Policie se ale podle něj muset přezbrojit, aby dokázala lépe zasahovat v obytných prostorách.

Právě policii nyní lidé v souvislosti s případem kritizují. Jak upozornil zpravodaj ČRo, lidem zejména vadí několikahodinové informační vakuum, které nastalo mezi střelbou a první tiskovou konferencí, kde byly oznámeny detaily incidentu.

Mezi slovenskou veřejností také zavládl velký pocit nejistoty, protože podobné incidenty lidé na Slovensku znají pouze ze zahraničních zpráv.

„Slovenská média teď vyzývají vládu, aby provedla nějaké silné gesto směrem k lidem, něco co by je uklidnilo. Hlavně vyzývají, aby se plánované škrty, které nová pravicová vláda chystá, nedotkly policie a bezpečnostních složek,“ uvedl Berger v Ranním Radiožurnálu.

Soustrast obětem vyjádřila slovenská premiérka Iveta Radičová i předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme