Mezi izraelskými intelektuály se dál šíří bojkot židovských osad

Původně odmítlo vystupovat na okupovaných palestinských územích 60 izraelských divadelníků. Argumentovali tím, že nebudou podporovat ilegální zabírání palestinské půdy. Teď je dopisem podpořilo více než 150 univerzitních profesorů, kteří rovněž odmítají účast na akademických akcích v osadách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Divadelníci se vzbouřili proti tomu, že mají figurovat při otevírání nového kulturních centra v židovské osadě Ariel. Připomínají, že osady na okupované půdě jsou podle mezinárodního práva ilegální. Pokud prý osadníci chtějí do divadla, mohou si zajet přímo do Izraele.

Premiér Netanajahu v reakci prohlásil, že ‘takový bojkot zevnitř je to poslední, co dnes Izrael potřebuje‘. Ve vládě sílí názor, že protestující umělci by měli přijít o státní dotace. Objevily se i hlasy, že jsou to zrádci židovského národa.

Za divadelníky se ale mezitím postavily desítky akademiků i třeba Amos Oz nebo David Grossmann, tedy dva nejznámější izraelští spisovatelé.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme