Ruská opozice chce znovu demonstrovat za svobodu shromažďování

Ruská opozice a aktivisté za lidská práva se dnes znovu chystají demonstrovat za svobodu shromažďování. Moskevské úřady mítink v centru města opět nepovolily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

V minulých měsících skončily akce hromadným zatýkáním aktivistů. Postihem pro ty, kdo nerespektují rozhodnutí úřadů, pohrozil i premiér Vladimir Putin.

Ruská opozice, aktivisté a členové občanských sdružení znovu plánují demonstrovat na podporu ústavy – i přesto že úřady setkání opět odmítly povolit. Tradiční dějiště mítinků, moskevské Triumfální náměstí, pak dokonce zcela uzavřely - důvodem je podle nich údajná rekonstrukce a plánovaná stavba podzemního parkoviště.

Silovou reakcí pro všechny, kdo se vzepřou rozhodnutí úřadů, pohrozil i ruský premiér Vladimir Putin. Ten v rozhovoru pro list Kommersant podpořil postup policie proti účastníkům nepovolených mítinků a varoval že každý, kdo demonstruje bez požehnání úřadů, se vystavuje riziku, že „dostane obuškem po hlavě“.

Ruská opozice demonstruje na podporu 31. článku ruské ústavy, který garantuje svobodu shromažďování, už více než rok.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme