Výrobci naposledy dodají na trh 75wattové klasické žárovky

Výrobci dnes můžou naposledy dodávat klasické žárovky o výkonu 75 wattů. Z nařízení Evropské unie postupně mizí tyto zdroje světla z trhu a nahrazují je úspornější a taky nákladnější produkty. Firmy už třeba nevyrábějí stowattové žárovky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovka

Žárovka | Foto: Tomáš Adamec

Konec 75wattových žárovek je pouze jednou z mnoha novinek. Od 1. září budou platit i změny v samotném označení na obalech. Nově se setkáte například s termíny barevná teplota nebo světelný tok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Gebauer z ministerstva průmyslu a obchodu v Ranním interview Radiožurnálu

Zatímco první určuje zabarvení, podle kterého se uživatel bude orientovat, zjednodušeně zda chce bílé nebo žluté světlo. Druhý údaj mluví o jeho intenzitě.

Odborníci přiznávají, že bude minimálně zpočátku potřeba kupující proškolit. Tato role ale zřejmě padne hlavně na prodejce. Klasické žárovky s vláknem budou z trhu postupně mizet až do roku 2012.

"Stahování klasických žárovek je naplánovano do celkem šesti fází," vysvětlil Pavel Gebauer z ministerstva průmyslu a obchodu v Ranním interview Radiožurnálu. Připomněl, že kromě úsporných zářivek se prosazují i LED světelné zdroje.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme