Premiér představil plán obnovy po povodních

Obce postižené nedávnými povodněmi na severu Čech nemají peníze na likvidaci rozsáhlých škod. Plán pomoci představil dnes premiér Petr Nečas. Vláda chce použít zdroje z evropských fondů, nebude ale vydávat zvláštní povodňové dluhopisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid ve Frýdlantu bude trvat ještě dlouho.jpg

Úklid ve Frýdlantu bude trvat ještě dlouho.jpg | Foto: Jaroslav Petříček

Program, jak zaplatit obnovu mostů a krajských silnic, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Obce zatím s opravami vedlejších cest čekají. Komplikuje je i počasí - například ve Višňové stále nemizí vytvořené velké vodní laguny. Psychický stav tamních obyvatel se proto zhoršuje.

Obce poškozené velkou vodou také zklamalo rozhodnutí vlády neuhradit obnovu poničených silnic druhé a třetí třídy. Samosprávy na opravy peníze nemají a tak desítky cest zůstávají stále uzavřené. Dnes před půlnocí ale začnou jezdit alespoň vlaky na trati mezi Libercem a Chrastavou.

Během dneška se takée provizorně zprovozní jedna z páteřních silnic, která spojovala obce Chrastavu a Novou Ves. Můžou po ní projíždět i autobusy hromadné dopravy. Také se osvědčují vězni nasazení na práci v nejponičenějších obcích. Lidé jsou s jejich prací spokojení a obce si chtějí prodloužit jejich setrvání. Zájem o ně mají i další obce, například Heřmanice a Chrastava. Téměř ve všech domácnostech na Frýdlantsku byla obnovená dodávka pitné vody. Bez ní je stále 44 lidí.

Do odstraňování povodňových škod na Děčínsku se zapojili také nezaměstnaní. Zatím pracují ve dvanácti obcích. Většinou uklízejí nepořádek, který tam naplavily řeka Kamenice a rozvodněné místní potoky.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Ivana Bernáthová, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme