Stále záhadný marťanský kráter

30. srpen 2010

Kráter na Marsu, který má neobvyklý tvar nepravidelné elipsy, zůstává zahalen tajemstvím. V luštění jeho původu nepomohly ani nové snímky s vysokým rozlišením.

Orcus Patera je eliptický kráter, který leží nedaleko rovníku Marsu. Spatřit bychom jej mohli na východní polokouli hned mezi známými sopkami Olympus Mons a Elysium Mons. Poměrně mělký kráter, který na délku měří 367 km, objevila v roce 1973 sonda Mariner 4. Jeho objev okamžitě rozpoutal debaty o tom, jak zvláštní útvar vznikl. Kromě vulkanismu připadají v úvahu i další možnosti: Orcus Patera může být původně kruhovitý impaktový kráter, který vznikl po dopadu velkého tělesa a v průběhu času se částečně deformoval. Další alternativou je propojení několika malých impaktových kráterů. Asi nejpravděpodobnějším vysvětlením je však impakt menšího objektu, který při dopadu pod malým úhlem v marťanské půdě „vyoral“ podlouhlý kráter.

Podle nejnovější zprávy, kterou v pátek 27. 8. zveřejnila Evropská vesmírná agentura, zatím nic bližšího nevíme. Existenci tektonických sil dokládá vrásnění na okrajích kráteru a menší vrásky na dně. Problém je, že takové stopy se nacházejí po celém Marsu a o vzniku Orcus Patera zřejmě nic zásadního nevypovídají. Kuriózní kráter tak může mást i další generaci astronomů.

Zdroj: ESA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.