Jihokorejci nabízí pomoc KLDR postižené záplavami

Jižní Korea nabídla KLDR okamžitou humanitární pomoc za zhruba 164 milionů korun. Peníze by měl režim Kim Čong-ila použít na náhradu škod po nedávných záplavách na severu poloostrova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiny a současnost v Soulu

Dějiny a současnost v Soulu | Foto: Daniel Raus

Sever a východ KLDR postihly tento měsíc záplavy, které přinutily tisíce lidí opustit domovy. Povodně zničily úrodu a způsobily velké škody.

Sousední Jižní Korea proto nabídla Pchjongjangu humanitární pomoc za zhruba 8 milionů dolarů, tedy 164 milionů korun. Nabízená částka by měla uhradit především dodávky potravin a léků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koreanista Petr Bláha mluvil o humanitární pomoci do KLDR

Pokud by Pchjongjang nabídku přijal, šlo by o první případ spolupráce mezi zeměmi od potopení jihokorejské vojenské lodi Čchonan severokorejským torpédem, letos v březnu.

Nabídka ze Soulu přišla jen několik hodin poté, co Washington rozšířil sankce proti komunistickému režimu v KLDR.

„Předpokládám, že severokorejský režim tentokrát humanitární pomoc přijme. Skutečně jako symbolickou tečku za půlročním napětím od potopení jihokorejské lodě to bude možné považovat. Svědčí o tom i další vstřícná gesta KLDR. Například ochota usednout k šestistranným rozhovorům, či předání amerického občana. Je nutné připomenout, že jde jen o zanedbatelnou tečku v dlouholetém příběhu severokorejských útoků a provokací," uvedl koreanista Petr Bláha.

Na Korejském poloostrově se často tvrdě dodržuje pravidlo "něco za něco". Podle Bláhy se však nic podobného tentokrát neodehraje:

„Jihokorejská administrativa přísnou reciprocitu nedodržuje. Humanitární pomoc není podmíněna vůbec ničím. Jde o gesto dobré vůle, které se každoročně opakuje. Zprostředkovatelem pomoci je jihokorejský Červený kříž a nepředpokládám, že Soul bude něco po KLDR požadovat.“

Hladomor hrozí nepřetržitě

Severní Korea už dříve souhlasila s obnovením šestistranných rozhovorů o ukončení jaderného programu. Jenže Jihokorejci začátek rozhovorů podmiňují omluvou za potopení ponorky Čchonan. K tomu se ale Severokorejci nepřiznali.

„Jednání s někým, kdo permanentně dohody porušuje, podle mě nemají smysl. Pro seriozní jednání o nastolení míru na poloostrově by bylo nutné, aby KLDR přiznala odpovědnost nejen za březnové potopení jihokorejské lodi ale také za útoky proti jihokorejským občanům a také za korejskou válku. Tomu ale za komunistického režimu těžko dojde. Strašení nebezpečím ze zahraničí a oslava mírumilovného socialismu jsou základními pilíři propagandy režimu,“ řekl Bláha.

Agentury uvádějí, že povodně vyhnaly z domovů tisíce lidí a že zničily úrodu. Severokorejcům prý vážně hrozí hladomor.

„Nepředpokládám, že by letošní povodně byly zásadně jiné než ty v předchozích letech. Období dešťů je v KLDR zcela obvyklé a každoročně k němu dochází. Druhou věcí je, že severokorejské direktivní hospodářství zcela zplundrovalo krajinu a nedělají se žádná opatření k předcházení povodním. Hladomor tak hrozí prakticky nepřetržitě,“ dodal koreanista.

V jižní Koreji jsou podle něho nálady vůči KLDR různé. Levicovější síly propagují spolupráci se severem. Velká část veřejnosti si ale nepřeje dál a dál nalévat peníze do severokorejského režimu.

Dana Votýpková, Katarína Brezovská, Kateřina Procházková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme