Většina státních zaměstnanců chystá stávku na 21. září

Zástupci většiny státních zaměstnanců budou 21. září v Praze demonstrovat. Nelíbí se jim plánované snížení platů, změna systému odměňování i změny v zákoníku práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotka dobrovolných hasičů - Jezvé

Jednotka dobrovolných hasičů - Jezvé | Foto: Jan Zejda

K demonstraci policistů a hasičů se připojí velká většina zaměstnanců veřejných služeb a státní správy. V praxi tak budou třeba demonstrovat zdravotníci, silničáři či úředníci a očekává se, že se zúčastní i učitelé.

Situace je podle předsedkyně odborového svazu státních orgánů a rozpočtových organizací Aleny Vondrové vážná. Plánované úspory budou mít negativní dopad na 650 tisíc zaměstnanců. Demonstraci už nemůže podle odborářů nic zabránit. I když mají ještě 6. září jednat s premiérem Petrem Nečasem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alena Vondrová mluvila o stávce státních zaměstnanců v Ozvěnách dne

Přesný průběh demonstrace na 21. září odboráři ještě neoznámili. Jisté je, že se sejdou v Praze ve 12 hodin na Palachově náměstí a dá se očekávat, že se vydají do ulic města.

„Máme určitou představu o demonstraci, kterou nebudu zatím prozrazovat. Probíhá informační kampaň mezi veřejnými zaměstnanci. Všichni musí mít možnost seznámit se s předkládanými návrhy vlády a současně musí mít prostor, aby řekli svůj názor. Je tedy předčasné se ptát, jak velká demonstrace bude,“ sdělila Vondrová.

Vláda však jen těžko ustoupí od svého zásadního záměru, tedy ubrat v příštím roce na tarifních mzdách.

Vondrová: Jedná se jen formálně

„Nejde jen o snížení platů o deset procent, ale o změnu systému odměňování, který je velmi špatný a odbory proti tomu protestují zásadním způsobem. Ve skutečnosti by to vedlo u zaměstnanců k poklesu platů až o čtyřicet procent,“ vysvětlila předsedkyně odborového svazu státních orgánů a rozpočtových organizací.

S argumentací o vyšším odměňováni zaměstnanců za kvalitu spíše než za zásluhy a odsloužená léta zásadně nesouhlasí:

„Tato argumentace je scestná. Nejde jen o státní správu, většina činností je navíc obtížně měřitelná. Odměnit zaměstnance za práci podle kvality umožňuje už stávající systém odměňování. Umožňuje výkonnostní příplatek až do výše padesáti procent osobního tarifu. V mimořádných případech sto procent.“

Prostor k jednání s vládou už Vondrová nevidí a vše podle ní spěje ke stávce:

„Jedná se a budeme jednat ještě 6. září. Jednání ale vidím jako formální bez vůle se dohodnout.“

Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme