V Dánsku znovu vyjdou karikatury proroka Mohameda

Otištění karikatur proroka Mohameda v novinách vyvolalo před pěti lety masové protesty od Maroka až po Indonésii. Kvůli nim autorům už několikrát islámští radikálové vyhrožovali smrtí. To ale dánského novináře Fleminga Rose, ani karikaturistu Kurta Westergaarda neodradilo od jejich záměru vydat další knihu s karikaturami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řečník na demonstraci

řečník na demonstraci | Foto: Alexandr Pícha

Za zveřejnění karikatur proroka Mohameda jim vyhrožují smrtí. Dánský novinář listu Jyllands Poslten Fleming Rose i karikaturista Kurt Westergaard ale o sobě dávají znovu vědět. Tentokrát kontroverzní kresby vyjdou knižně.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Karikatury proroka Mohameda knižně.mp3

Kulturní editor listu Jyllands Poslten Fleming Rose čelí už pět let výhružkám radikálních islamistů, samotného karikaturistu Kurta Westergaarda, který nakreslil proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby, se v jeho domě pokusil zabít somálský přistěhovalec. A budovu deníku chrání dva a půl metru vysoký a kilometr dlouhý kovový plot.

Zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském listu vyvolalo v islámském světě vlnu protestů. Na jejich konci stálo i několik obětí.

„Samozřejmě jsem si také říkal, že kresba nestojí za jediný zmařený lidský život. Lidských životů určitě lituji, ale nemyslím si, že existuje přímá souvislost mezi otištěním karikatur a úmrtím lidí. To mnohem víc souviselo se situací v té které zemi,“ řekl Českému rozhlasu muž, který tehdy za vším stál, kulturní editor deníku Jyllands Posten Flemming Rose.

Flemming Rose | Foto: Jiří Hošek

Teď by se ale vášně mohly znovu probudit. V Dánsku totiž pět let poté vyjdou hned dvě publikace s kresbami proroka Mohameda. První z pera karikaturisty Kurta Westergaarda. Druhá, Tyranie ticha, od Fleminga Rose. Právě tato kniha rozhodně nemá být provokací. Objasnit má vše o sporech, které dvanáct kreseb vyvolalo, důvody, které vedly karikaturisty k namalování vtipů a novináře k jejich otištění.

„Když si lidé tu knihu přečtou, možná uvidí širší kontext,“ dodává Rose.

Lubica Bergmanová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme