Arnika: Ve školních pomůckách jsou ftaláty

Školáci přicházejí díky některým školním pomůckám do styku s nebezpečnými ftaláty. Sdružení Arnika spolu s Českou obchodní inspekcí usiluje o zpřísnění norem, které by měly platit stejně jako u hraček. Proto si nechalo ve zlínském Institutu pro testování a certifikaci některé pomůcky prověřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První školní den na příbramské Waldorfské škole

První školní den na příbramské Waldorfské škole | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Analýzou prošlo devět náhodně vybraných výrobků zakoupených v běžné obchodní síti na více místech České republiky. Šlo o penály, obaly na sešity a fixy v plastových obalech, všechny byly vyrobeny z PVC.

„Nejhůře dopadl obal na sešit od společnosti Linarts, který obsahoval téměř dvacet procent ftalátu DEHP, který má toxické účinky na reprodukční schopnosti. V penálu od společnosti Donau bylo zjištěno více než sedmnáct procent ftalátu, špatně dopadly i obal na notový sešit a fixy zakoupené v síti Tesco,“ seznamuje s výsledky mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se Zorou Kasíkovou z Arniky o ftalátech ve školních pomůckách.mp3

Ftalát DINP ovlivňující negativně ledviny byl objeven například v penálu od firmy Mattel.

Rodiče se mají podle Kasikové při nákupu zajímat, z jakého materiálu je výrobek zhotoven a nehledět vždy jen na cenu. Čím levnější, tím spíše totiž pochází z pochybných asijských výroben. Nejlépe prý udělají, když se PVC úplně vyhnou.

„Na našich stránkách máme databázi rizikových výrobků, stejně tak na www.spotrebitel.cz,“ sděluje Kasiková. Sdružení Arnika se snaží, aby výrobky měly označení a ve školních potřebách ftaláty vůbec nebyly obsaženy.

Negativní vliv na zdraví mají ftaláty samozřejmě malý. „Pokud dítě přijde do styku s jedním výrobkem a nestrká ho do pusy, není riziko velké. Ale většinou přichází do styku s více zdroji ftalátů, například s PVC podlahovými krytinami, a pak je důležité, aby dalšími výrobky přísun ftalátů nenásobilo,“ vysvětluje Kasiková.

Ftaláty neboli estery kyseliny ftalové se v PVC používají jako změkčovadla. Pro své negativní účinky na zdraví bylo šest nejrizikovějších ftalátů (včetně DEHP a DINP) omezeno v hračkách a výrobcích určených pro péči o děti.

Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme