Na mírovém summitu ve Washingtonu představí Mubarak svého nástupce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odletěl do Washingtonu, kde zítra začíná blízkovýchodní mírový summit. Netanjahua čeká setkání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Měli by odstartovat další pokus o dosažení míru mezi Izraelem a Palestinci. Váhu summitu ale svou přítomností posílí i další světoví politici. Egyptský prezident zde patrně představí svého syna jako svého pravděpodobného nástupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU

JOSEPH BIDEN, BENJAMIN NETANJAHU | Zdroj: ČTK

Samozřejmostí je účast prezidenta hostitelské země Baracka Obamy. Přes Londýn už cestuje také jordánský král Abdalláh II.

Jak zjistil izraelský deník Ha'arec, z Káhiry přiletí nejen prezident Husní Mubárak, ale i jeho syn Gamál. To je prý zatím nejjasnější náznak, komu chce těžce nemocný egyptský vůdce předat moc.

Netanjahu před odletem zdůraznil že Palestincům neslíbil žádné další zmrazení výstavby židovských osad. Pochybovačům řekl, že ho nikdo nemusí školit ve vlastenectví. Mezitím ale vyšlo najevo, že s palestinským prezidentem Abbásem už v pondělí jednal izraelský ministr obrany Ehud Barak. Tajná schůzka se odehrála v soukromém bytě v Ammánu.

Břetislav Tureček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme