Podzimní test zjistí finanční gramotnost českého národa

Ministerstvo financí ve spolupráci s Českou národní bankou letos na podzim otestuje finanční gramotnost českého národa. Společným projektem chtějí zjistit, jak si dospělí dokáží poradit s nástrahami, se kterými se ve světě financí mohou setkat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - mince

Peníze - mince | Foto: Comstock Images

Prioritou celého projektu je zamezit případům, kdy se domácnosti kvůli špatnému rozhodování o svých financích dostávají do dluhových pastí. „Měření by mělo jít do hloubky a odkrýt slabá místa, kde spotřebitelé potřebují pomoc,“ říká Dušan Hradil z ministerstva financí.

„Zaměříme se i na otázky, zda občané umějí sestavit rozpočet a zda ho pak využívají pro své finanční plánování. Budeme se ptát, jestli se zajišťují na stáří, jak jsou na tom se znalostmi a využíváním úvěrů a jestli se umějí bránit nekalým a klamavým obchodním praktikám, které se stále na českém trhu vyskytují,“ přibližuje Hradil obsah otázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dušan Hradil z ministerstva financí o obsahu testu finančí gramotnosti.mp3

V příštích dvou měsících bude tisícovka respondentů odpovídat asi na osmdesát otázek. Podle toho, jak šetření dopadne, pak vláda navrhne vzdělávací projekty. Ministr financí Miroslav Kalousek chce prosadit, aby se s finančním vzděláním začalo od dětského věku.

„Naším záměrem je, aby to bylo ve školních osnovách na základních školách. Aby to bylo součástí povinné školní výuky po celou dobu povinné školní docházky. Ta poučenost je základním předpokladem ochrany spotřebitele,“ tvrdí Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Kalousek o záměru vyučovat finanční dovednosti na školách

Testování je součástí pilotního měření OECD ve vybraných zemích světa. V příštím roce tedy budeme moci porovnat, jak jsme na tom v zacházení s penězi ve srovnání s Velkou Británií, Jihoafrickou republikou nebo například Malajsií.

Podobné měření proběhlo v České republice již před třemi lety a ukázalo, že v těchto znalostech mají Češi obrovské rezervy. Celá čtvrtina populace nedokázala správně určit, jestli je při investování tří tisíc korun výhodnější výnos 300 korun, nebo patnáctiprocentní zhodnocení peněz.

Třetina respondentů si půjčuje peníze jen podle úroku a ne už podle roční procentní sazby nákladů, takzvané RPSN. Pro Českou národní banku to byly alarmující výsledky.

Martin Drtina, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme