Česká firma bude vyrábět pneumatiky v americké Iowě

Česká gumárenská firma Mitas postaví v Americe továrnu na výrobu zemědělských pneumatik. Zástupci dceřiného podniku české gumárenské společnosti dnes podepsali smlouvu o investičních pobídkách se státem Iowa. Továrna za desítky milionů dolarů má stát v městě Charles City. Nový podnik bude stát zhruba 44 milionů dolarů, v přepočtu asi 880 milionů korun. Na jeho výstavbu přispěje i stát Iowa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pneumatiky

Pneumatiky | Foto: Clemson University

„V České republice pneumatiky samozřejmě vyrábíme. Pneumatiky pro americký trh jsou ale například v rozměrech trochu jiné, než ty, které se užívají v Evropě. Případný dovoz by byl navíc zatížen vysokými transportními náklady. Je zde také nezanedbatelná záležitost PR efektu, budou to pneumatiky ‚Made in USA‘,“ vysvětluje předseda představenstva společnosti Mitas Tomáš Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

pneumatiky.mp3

Nová továrna má vyrábět zemědělské pneumatiky a zaměstná stovky lidí. Podle předchozích prohlášení firmy Mitas, dceřiné společnosti České gumárenské, je investice v Iowě klíčová pro strategii podniku ve Spojených státech.

Česká gumárenská společnost je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni dosáhla tržeb 8,7 miliardy korun a zisku asi 165 milionů.

Vít Pohanka, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme