Palestinští teroristé zavraždili čtyři židovské osadníky

Čtyři židovští civilisté zahynuli při palestinském teroristickém útoku nedaleko Hebronu. Útočníci napadli auto, které jelo po silnici používané židovskými osadníky na západním břehu Jordánu. Zavraždili dva muže a dvě ženy, jedna z nich byla podle Izraelského rozhlasu těhotná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled od synagogy na palestinský Hebron

Pohled od synagogy na palestinský Hebron | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Útok přišel ve chvíli, kdy se ve Washingtonu horečně připravuje obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci.

Izraelský premiér Netanjahu z Ameriky vzkázal, že prolití krve izraelských civilistů nezůstane bez odpovědi. Zároveň ale dodal, že extremisté nebudou určovat izraelské hranice - jinými slovy, že nelze dopustit, aby takto zasahovali do mírového procesu.

Útok odsoudil i palestinský premiér Fajjád. Podobné akce podle něj neslouží palestinským zájmům a poškozují proces, který má vést k ukončení izraelské okupace.

K útoku se přihlásilo hnutí Hamás, které mírové rozhovory odsuzuje a snaží se je zmařit. Izraelská radikální pravice už vyzvala Netanjahua, aby jednání vůbec nezahajoval. Osadníci v reakci na teror oznámili, že dnes večer obnoví výstavbu domů na okupovaných územích.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme