Ekologické zemědělství roste raketovým tempem

Ekologičtí zemědělci už hospodaří na desetině zemědělské půdy v České republice. Od ledna vzrostl počet ekologických farem o 30 procent na téměř 3500, což je nejrychlejší růst za posledních 20 let. Na září navíc připravilo ministerstvo zemědělství informační kampaň na podporu biozemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Biojarmarky, návštěvy ekofarem i ochutnávky biovýrobků. To všechno v rámci dnes začínajícího Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství připravilo pro veřejnost Ministerstvo zemědělství. To chce touto kampaní zvýšit nejen povědomí, ale i zájem o bioprodukty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí popularitě biovýrobků mluvila na Rádiu Česko Lenka Sehnalová, koordinátorka kampaně ‚Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství‘

„Poslední roky je zde dynamický nárůst ekologických farmářů, kterých je přes 3500 i výrobců biopotravin, kterých je v Česku přes 600. Spotřebitelé dnes mohou biopotraviny koupit na velkém množství míst,“ uvádí Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství ministerstva.

„Přestože počet biofarem roste, biofarmáři podporu nadále potřebují. Osvěta je stále potřeba. Pořád jsou lidé, kteří nevědí, co je to ekologické zemědělství a biopotraviny a proto existují akce, jako je ‚Měsíc biopotravin‘,“ říká Lenka Sehnalová, koordinátorka kampaně ‚Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství‘.

„Jak dnes řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel, bude ministerstvo i přes ohlášené úspory nadále podporovat ekologické zemědělství a potraviny. Očekáváme tedy, že tento trend bude pokračovat a spotřebitelé se mohou těšit na další informační akce spojené s biopotravinami,“ dodává Sehnalová.

Zemědělci, kteří pěstují biopotraviny, dostávají od státu dotace. Celkem jim stát loni přispěl téměř dvěma miliardami korun. Společně s výrobci biopotravin čerpají peníze i z programu Rozvoje venkova.

„Ekofarmáři jsou bodově zvýhodněni při podávání projektů například na nákup nové zemědělské techniky, nebo jsou podporováni mladí začínající ekofarmáři. Výrobci biopotravin jsou podporováni tím, že jsou jim dotovány investice na založení výrobny biopotravin, na rekonstrukci nebo na skladovací prostory pro biopotraviny,“ vysvětluje Martin Leibl.

Věra Pfeifferová, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme