Pospíšil chystá novelu, která umožní izolovat mladé vrahy

Ministerstvo spravedlnosti chystá novelu, která umožní izolovat mladistvé pachatele brutálních trestných činů od společnosti. Šéf resortu Jiří Pospíšil (ODS) to dnes oznámil v Kmětiněvsi, kam přijel kvůli takzvané Kmětiněvské výzvě. Ta požaduje právě zpřísnění trestů pro mladé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Kmetiněvská výzva vznikla na základě šest let staré vraždy, kdy třináctiletý mladík ze středočeské obce nedaleko Velvar brutálně zabil svou stejně starou spolužačku. Podepsalo ji přes 450 000 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chystá novelu, která umožní izolovat mladé vrahy. Podrobnosti řekl ve vysílání Rádia Česko

„Případ v Kmetiněvsi nás vedl k tomu, že jsme určitou mezeru v zákoně vyplnili touto novelou. Na druhou stranu bych to nespojoval přímo s peticí, návrh izolovat dětské vrahy vznikl ještě před tím, než byla petice sepsána,“ uvedl Pospíšil ve vysílání Rádia Česko.

Pachatel brutálního činu je teď po dovršení osmnáctého roku na svobodě, má čistý trestní rejstřík a není pod odborným dohledem. Zda bude docházet na léčení, je pouze na něm.

Právě tomu ministr spravedlnosti předejít. Novela podle něj umožní soudům uložit mladistvým pachatelům ochranné léčení, které v některých případech může trvat i doživotně.

„Klíčové je takové jedince izolovat, a tak chránit společnost před jejich další možnou trestnou činností. Proto přicházíme s tím, aby pachatelé brutálních činů mladší 15 let byli pod takzvaným ochranným léčením, a já bych byl ještě rád, kdybychom se dostali do roviny, že budou moci býti umístěni do detenčních ústavů,“ zdůraznil Pospíšil.

Novela by podle něj mohla platit zhruba od jara příštího roku. Se zástupci ostatních parlamentních stran Pospíšil povede také diskusi o snížení hranice trestní odpovědnosti, byť, jak podotkl, není systémovým řešením problému.

Martin Hromádka, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme