Operaci Trvalá svoboda nahrazuje Nový úsvit

Stálo to životy asi čtyř a půl tisíc amerických vojáků - a více než bilion dolarů. Dnes, po sedmi letech, vystřídala americkou vojenskou operaci Trvalá svoboda v Iráku další fáze - takzvaný Nový úsvit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soumrak v Iráku

Soumrak v Iráku | Foto: National Guard New York

Zbývajících asi padesát tisíc příslušníků amerických sil už se nemá pouštět do bojových aktivit - zaměří se na výcvik iráckých sil a budou jim "krýt záda" při zajišťování bezpečnosti v zemi. Připomněl v noci na dnešek SEČ i prezident Barack Obama ve zvláštním projevu z Oválné pracovny Bílého domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor Igor Lukeš mluvil v Ozvěnách dne o vývoji v Iráku

Projev se nenesl zrovna ve vítězném tónu. I proto, že situace v Iráku není definitivně stabilizovaná, povstalci a teroristé z al-Káidy dál útočí a v Bagdádu nebyla ještě po volbách ani sestavena nová vláda.

Profesor mezinárodních vztahů Igor Lukeš z Bostonu v Ozvěnách dne zdůraznil, že na relativním zklidnění situace má Obamova vláda minimální podíl, důvodem zklidnění bylo navýšení bojových jednotek, proti kterému Obama v době, kdy byl senátorem, dokonce bojoval.

„Ke zklidnění skutečně došlo, ale jen v tom smyslu, že americké ztráty na životech jsou dnes mnohem menší než kdysi, ale to neznamená, že se situace uklidnila z hlediska Iráčanů - pravě naopak!“

Lukeš také uvedl, že americká veřejnost přijímá názor, že se v Iráku pokusili o zavedení demokracie do společnosti, která si to z velké části nepřeje. „A za těch posledních 7 let tam sloužilo 1,5 milionu amerických vojáků, 4 400 jich tam padlo a 30 000 si odneslo vážná zranění a to vůbec nemluvíme o iráckých ztrátách na životech, které možní přesahují 100 000. takže prezident a veřejnost řekli: dost!,“ zdůraznil Lukeš.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme