Ministři chtějí zabránit skokovému zdražení proudu

Dnešní zvláštní jednání ekonomických ministrů se týkalo cen energie, a to především elektřiny. Mluvili o variantách, jak zabránit skokovému zdražení elektrického proudu, které hrozí kvůli podpoře solární energie. Cena elektřiny by od nového roku měla pro domácnosti stoupnout o 15 procent a pro firmy až o 25 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Stínový ministr průmyslu Milan Urban z ČSSD řekl Radiožurnálu, že i stále platný zákon z roku 2005 umožňoval a umožňuje určité snižování výkupní ceny solární energie, avšak Energetický regulační úřad se k tomuto snížení nerozhodl. „Myslím si, že původní nastavení z roku 2005 v rámci legislativy bylo tak nepružné, že nám způsobilo problémy, se kterými se budeme ještě dlouho potýkat,“ myslí si naopak ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Omezení regulačního úřadu bylo tak silné, že možná mohlo ještě nějaké desetinky z cen ubrat nebo přidat, nicméně základnímu trendu, se kterým se teď potýkáme, tedy násobnému zvyšování příspěvků, se zabránit nemohlo,“ domnívá se Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinem Kocourkem, ministrem průmyslu a obchodu, o cenách energie

Premiér Petr Nečas dnes řekl, že si vláda definovala „základní cíle a úkoly“, jak růstu cen zabránit. Do příštího týdne by měla nachystat základní přehled nástrojů ke snížení výkupní ceny proudu ze slunce. Podle Kocourka je těžké změnit něco, co se stalo v minulosti, ale chce budoucímu růstu zabránit do budoucna. „O tom budou příští týden jednání,“ potvrzuje.

Kocourek chce jednat se všemi „zainteresovanými subjekty“, tedy i zástupci výrobců solární energie. „Zkusíme s nimi jednat o tom, jak si představují vývoj cen elektřiny v příštím roce, abychom se na případné dopady navýšení cen elektrické energie mohli dostatečně připravit,“ říká ministr. Podle něj bude záležet na výsledku jednání, jaké nástroje domluvy bude potřeba k tomu, aby výrobce přesvědčili, aby snížili ceny bez hrozby státní arbitráže.


Podle Kocourka by se cena energie – pokud by byly dohody úspěšné – zvýšily o maximálně deset procent. „Pak bychom vše nechali nějakému vývoji. Pokud by to ale bylo více, museli bychom nasadit nějaké kompenzační mechanizmy a případně další regulace,“ uzavírá ministr Martin Kocourek.

Veronika Sedláčková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme