Blair se ve svých pamětech pouští hlavně do svého nástupce Browna

Ve Velké Británii dnes začal prodej už nějakou dobu inzerovaných pamětí bývalého premiéra Tonyho Blaira. Blair sám v Londýně nebyl, protože je ve Washingtonu na jednání o míru na Blízkém Východě. I tak ale kniha způsobila velký rozruch, především svojí otevřeností a kritikou Blairova nástupce Gorgona Browna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T. Blair

T. Blair | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Prodej knihy začal v osm hodin ráno a nedá se říci, že by se lidé tísnili před knihkupectvími, jako tomu je například při prodeji knih spisovatelky Rowlingové. Knihkupci ale přesto nepochybují o tom, že Blairova kniha bude největším politickým bestsellerem tohoto roku,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nově vydané knize memoárů Tonyho Blaira mluvil na Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek

„Noviny přinášejí rozsáhlé recenze knihy a soustřeďují se především na pasáže věnované vztahu Blaira ke svému nástupci v premiérském i stranickém křesle Gorgona Browna. Blair napsal, že Brown byl velice schopný ministr financí, ale v posledních letech labouristické vlády byl jejich vztah velmi obtížný. Nakonec Labour party prohrála volby, protože se za Brownova předsednictví odchýlila od stranického programu. Podle Blaira byl Brown občas k zbláznění, bývalý premiér také napsal, že Brown má nulovou emocionální inteligenci, což jsou dost silná slova,“ pokračuje Kocourek.

Kvůli Brownovi se podle Blaira od strany odklonili tradiční středopravicově smýšlející voliči, což znamená pro Labour party těžkou ztrátu

Gordon Brown se zatím ke knize nevyjádřil, někteří labourističtí kritici, kteří jsou spojenci Browna, říkájí, že je Blair ve své knize nefér a jednostranný. Brown totiž musel čelit jedné z největších finančních krizí moderní doby.

Blair nedávno oznámil, že celý honorář údajně kolem čtyř miliónů liber, věnuje na rehabilitační středisko pro britské vojáky, a to oznámení samo sobě vyvolalo značnou kontroverzi.

Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme