Těžební limity jsou na Litvínovsku opět živým tématem

Navzdory garancím současné vlády se v Horním Jiřetíně na Litvínovsku znovu nahlas mluví o prolomení těžebních limitů. Mnozí obyvatelé toto téma spojují s nadcházejícími komunálními volbami. Někteří jsou ochotni s těžaři vyjednávat o prodeji svých domů, jiní ale chtějí za zachování své vesnice dále bojovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku.

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek míní, že otázka prolomení limitů by neměla být předvolebním tématem. A odvolává se na koaliční závazek, který zaručuje zákaz pro další dolování u Litvínova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Husárové a Petry Benešové o těžebních limitech na Litvínovsku

„V tomto ohledu se budeme řídit odbornými hledisky, nikoliv politickými, nicméně náš závazek neprolamovat limity stále platí,“ sdělil.

Podle průzkumu Českého rozhlasu však lidé v Horním Jiřetíně slibu vlády tak úplně nevěří. Obavy se promítnou i v komunálních volbách a předvolební kampani.

Mnozí pamatují mizení měst a vesnic v minulých desetiletích. „Já když se podívám, chce se mi brečet. Pro pár kbelíků uhlí zase zlikvidovat fůru vesnic a měst,“ říká Zdena Tripatická, která se v roce 1965 musela odstěhovat ze starého Mostu, rovněž srovnaného se zemí kvůli dolování.

Část obyvatel Horního Jiřetína věří, že lidé z dotčených obcí nebudou v rozhodování na posledním místě. Zároveň však vědí, že existují prostředky, které fungují. „Tady budou hodně dělat peníze, že je budou lidem nabízet za baráky,“ varuje prodavačka v místním konzumu.

Podle společnosti Czech Coal se za těžebními limity nachází zásoby až 750 milionů tun uhlí. Tlak na prolomení limitů schválených v roce 1991 v posledních letech sílí. Pro Horní Jiřetín a Černice by to však bylo likvidační.

Lucie Husárová 1, Lucie Maňourová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme