Nová expertní komise má zabránit ubývání evropských peněz

Nová expertní skupina, kterou vytvořilo Ministerstvo pro místní rozvoj, se má pokusit zabránit tomu, aby Česká republika přišla o evropské peníze. Experti mají připravit pozice pro vyjednávání tak, aby Česko získalo pro období po roce 2013 dostatečný objem prostředků pro rozvoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem ubývání peněz z evropských fondů je podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla špatná celoevropská ekonomická situace: „Nejen Česká republika, ale celá Evropská unie bude muset šetřit.“ Expertní skupina, ve které je Michl členem, má proto vysychání evropských peněžních toků zabránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou expertní skupinu na Rádiu Česko představil její člen a analytik Raiffeisenbank, Aleš Michl.

„My teď máme strašně moc operačních programů, protože tam bylo strašně moc lobbistických tlaků a každý region nebo ministerstvo chtělo mít svůj vlastní operační program. Teď se v tom nikdo nevyzná a spousta firem se na tom přiživuje a myslím si, že to strašně moc stojí,“ popisuje Michl největší problém v získávání evropských peněz .

„Můj záměr je proces co nejvíce zjednodušit a například vytipovat sto prioritních projektů a na tyto projekty zaměřit tyto peníze. Čili, dát ta projekty jasně na papír, aby to bylo transparentní a jasné,“ vysvětluje analytik Raiffeisenbank.

V současném období, které běží od roku 2007 právě do roku 2013, může Česko získat z Bruselu téměř 27 miliard eur.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme