Německý plán počítá s úsporami 80 miliard eur

Němci chtějí ušetřit 80 miliard euro. V rámci ambiciózního plánu úspor navrhla německá vláda škrty, které rozvrhla do čtyř příštích let. Cílem je snížit rozpočtový deficit do roku 2013 pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

Podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška chce vláda kancléřky Merkelové hledat úspory hlavně v oblasti daňových výhod a sociálních výdajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá vláda chce během čtyř příštích let ušetřit 80 miliard euro. Téma pro experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška

“Týká se to hlavně těch, kteří jsou v nejnižší kategorii a už nespadají pod pojištění v nezaměstnanosti. Těm bude škrtán příspěvek na děti, stejně jako příspěvky na penzijní pojištění, na topení a další věci,“ uvedl Robejšek.

Pokud by návrh prošel parlamentem, snížily by se také příspěvky rodinám a důchodcům. To neslyší rádi zejména voliči konzervativní CDU/CSU, která má ve svém programu i sociální aspekt.

“Samozřejmě se nikdo nebude radovat, na druhou stranu německá vláda vzhledem k tomu, jaké má preference, nemá co ztratit. Zároveň je situací své státní pokladny nucena spořit a od tohoto spoření si slibuje rozšíření svého akčního prostoru do budoucna,“ podotkl Robejšek.

Mimo sociální oblast by se mělo škrtat v obraně, kde se chystají zásadní změny. Armáda by měla být o třetinu menší a složená pouze z profesionálních vojáků. Na příjmové stránce se pak počítá i se zvláštním zdaněním jaderné elektřiny a vnitrostátní letecké dopravy.

Německá ekonomika v poslední době nebývale roste, a to hlavně díky exportu do Číny. HDP Německa se v srpnu zvýšil o 2,2 procenta. Podle Robejška je však tato fáze boomu jen dočasná. Plánované úspory se později dotknou i české ekonomiky, která je s německou úzce propojena. “Jestliže se bude v Německu spořit, tak se to bude dříve nebo později týkat i českých firem,“ dodal.

Martin Hromádka, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme