Slovensko drží smutek za oběti bratislavské střelby

Život na Slovensku zpomalil státní smutek. Vlajky na půl žerdi připomínají památku obětí pondělního masakru na předměstí Bratislavy. Útočník tam z neznámých důvodů postřílel sedm lidí a nakonec spáchal sebevraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky před Prezidentským palácem v Bratislavě jsou spuštěné na půl žerdi

Vlajky před Prezidentským palácem v Bratislavě jsou spuštěné na půl žerdi | Zdroj: ČTK

Kromě vlajek na půl žerdi musely pro dnešek hospody vypnout výherní automaty. Takovou formu státního smutku určuje zákon. Přizpůsobí se i veřejnoprávní Slovenská televize, která z programu vyřadila všechny zábavné programy. Smutek potrvá do 18. hodiny.

Už včera si Bratislava připomněla tragédii v Devínské Nové Vsi zádušní mší v Dómu svatého Martina. Obřadu se zúčastnili i členové slovenského kabinetu.

Vláda také zpřístupnila kondolenční knihu, kam se kromě premiérky Ivety Radičové zapsali desítky významných osobností včetně zahraničních velvyslanců. Soustrastný telegram do Bratislavy zaslal i český prezident Václav Klaus.

Na slovenských internetových serverech se objevily spory o to, jestli je správné držet smutek za oběti střelby, když to byli převážně Romové a navíc s pochybnou pověstí. Premiérka Radičová se proti takové polemice ostře ohradila s tím, že vražda je neomluvitelná a na barvě pleti nezáleží.

Motiv střelce zůstává nejasný

Šest obětí střelce včetně teprve dvanáctiletého chlapce patřilo k jedné rodině. Sedmou obětí byla žena, kterou útočník zasáhl, když zřejmě náhodně vyšla na balkon sousedního panelového domu.

Motiv největší tragédie svého druhu v novodobých dějinách země zatím není známý. Zatímco světová média píší nejčastěji o rasově motivovaném útoku, slovenští komentátoři to odmítají.

Rozcházejí se i informace od sousedů zavražděných. Někteří tvrdí, že rodina byla hlučná a problémová. Jiní zase, že s Romy se dalo normálně žít a nikomu nepřekáželi.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme