Greenpeace chce v Česku prosadit zákaz používání bisfenolu A

Evropský úřad pro bezpečnost potravin zvažuje předběžný zákaz používání bisfenolu A při výrobě kojeneckých lahví. Důvodem je negativní působení chemické látky na dětský hormonální systém. V Česku chce předběžný zákaz prosadit Greenpeace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maminka u kočárku

Maminka u kočárku | Foto: Jan Rosenauer

„Může se stát, že ministerstvo třeba teď v září po výsledcích jednání FSA bisfenol zakáže. Ale my jsme jim říkali, prokažte nejdříve, že bisfenol je bezpečný a pak ho povolte, nedělejte to opačně,“ řekl vedoucí kampaně hnutí Jan Freidinger.

Podle profesorky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jany Hajšlové bude časem zakázáno využití bisfenolu A nejen ve výrobcích pro děti:

„Myslím si, že ten kompromis i u nás postupně bude nastaven na úrovni dětských produktů, kdy k tomu dojde to musí posuzovat zdravotnické orgány. Reprezentace a komunikace české republiky s těmito orgány je velice intenzivní, kvalifikovaná, takže já si myslím, že to je jen otázka času.“

Ministerstvo zdravotnictví se zatím k předběžnému zákazu používání bisfenolu A v Česku nevyjádřilo. Použití chemické látky už je zakázané v Kanadě, Dánsku nebo Francii. Bisfenol A dodává výrobkům lepší uživatelské vlastnosti.

Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme