Česko potřebuje zlepšit systém a efektivitu svého exportu

Přestože se České republice daří v posledních letech zlepšovat propagaci průmyslu v zahraničí, je ještě na čem pracovat. Tvrdí to odborníci, kteří definovali potřebné kroky vedoucí ke snížení nákladů a zvýšení efektivnosti státního exportního systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plnírna lahví - pivovar

Plnírna lahví - pivovar | Foto: Comstock Images

Zástupci českého průmyslu se sešli pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy, aby navrhli změnu v koncepci ekonomické diplomacie. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl potvrzuje, že Česká republika se bez exportu neobejde. „Stát má omezený počet lidí, kteří umějí propagovat náš export,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Veroniky Sedláčkové s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Mílem o státní podpoře exportu

„Definovali jsme potřebné kroky, aby stát tyto lidi v co největší míře využil, aby racionalizoval náklady na svoji činnost a našel systém, který by přinesl peníze od firem, které působí v určitém teritoriu a chtějí exportovat,“ seznamuje Míl s výsledky jednání.

„Naše země potřebuje vizi, jejíž součástí je proexportní politika. Ještě než se vypracuje konečná podoba, je třeba zatím racionalizovat činnost stávajících institucí jako je CzechInvest, Czech Trade, v určitém řídícím výboru zachovat vliv ministerstva zahraničí a průmyslu, přizvat podnikatele, aby mohli dávat peníze a zachovat diplomatickou záštitu pro vyjednavatele v zahraničí,“ jmenuje konkrétní kroky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prosazování ekonomických zájmů v zahraničí mluvili na Rádiu Česko prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl a Tomáš Pojar, velvyslanec ČR v Izraeli.

Jedním z požadavků je také postavení ekonomické diplomacie vedle klasické diplomacie, která by se věnovala jen politickým problémům. Důvodem je nezávislost obchodu na úsporných opatřeních ministerstva zahraničí, jako je například uzavírání zastupitelských úřadů.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund ale varuje před zbytečnou dvoukolejností v ekonomické diplomacii: „To jsou Czechtrade a potom naši obchodní radové. Já bych dal některé ty referenty a obchodní zástupce dohromady, protože někdy to je skutečně dvojkolejnost a záleží na kvalitě člověka, který funkci vykonává. Některé bych zrušil, zcela jistě bych je dal dohromady, tady by se dalo hodně ušetřit.“

Naďa Bělovská, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme