Lékaři si úpravu tarifů špatně vysvětlují, říká Drábek

Odbory zásadně nesouhlasí s novou úpravou platových tarifů státních zaměstnanců. Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by nově existovala jediná platová tabulka a základní mzda by se nezvyšovala podle odpracovaných let jako dosud. Resort tak chce snížit objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné správě o desetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Na změny by přitom podle České lékařské komory nejvíc doplatili lékaři. Těm zkušeným by mohl základní plat klesnout až o 40 procent. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka si lékaři návrh špatně interpretují.

„Ve skutečnosti je to tak, že ten návrh směřuje k tomu, abychom například kvalitní lékaře byli schopni lépe zaplatit. To si myslím, že je naprosto jasné z toho návrhu, protože lékaři už v dnešní struktuře mají poměrně výrazný rozdíl mezi přiznaným tarifem a celkovým platem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek hovořil o změnách v odměňování státních zaměstnanců v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„A my jenom dáváme větší motivaci, větší možnost zaměstnavatelům na to, aby ty skutečně kvalitní lékaře zaplatili ještě lépe,“ řekl ministr Drábek v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Zároveň odmítl, že by lékaři kvůli nové úpravě mohli přijít až o 13 tisíc měsíčně. Výrazně se totiž podle jeho slov zvýší hodnocení podle výkonu.

„Pokud se o něco sníží například ten tarifní základ z toho důvodu, že do tarifního základu nebude započítána ta formálně odpracovaná praxe, a na druhou stranu pokud zvyšujeme možnost osobního příplatku v běžných případech na 100 procent tarifu a v mimořádných případech na 200 procent tarifu, tak se skutečně žádný lékař nemusí bát, že by ten nový systém nějak omezoval výši jeho platu,“ tvrdí ministr Drábek.

Místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková ale oponuje, že lékaři a sestry přesto o peníze přijdou. V případě sester může platový pokles činit přes 10.000 měsíčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková v pořadu Stalo se dnes

„Řada sester pracuje v nemocnicích, které fungují ve formě akciových společností. Z tohohle by vyplývalo, že všechny sestry, které pracují v akciových společnostech, jsou horší sestry, protože mají v průměru až o čtyři tisíce korun měsíčně méně. A jsou to organizace, které je mohou ohodnotit daleko lépe, než příspěvkové organizace,“ upozornila Žitníková v pořadu Stalo se dnes a dodala:

„Já jsem dnes dostala 4000 mailů, které jsou od desítek tisíc zaměstnanců, kteří s tím snížením naprosto nesouhlasí a kteří nás vyzývají, abychom s tím nesouhlasili ani my.“

S Jaromírem Drábkem a premiérem Petrem Nečasem budou odboráři ještě jednat v pondělí.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme