Odhad analytiků: Průměrná mzda překročí 23 000 korun

Analytici odhadují, že průměrná měsíční mzda za poslední čtvrtletí překročí 23 000 korun. Přesný údaj dnes zveřejní Český statistický úřad. Analytička Helena Horská z Raiffeisenbank potvrdila, že se průměrná mzda za poslední tři měsíce zvýšila o 912 korun na celkových 23 660 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minimální mzda

Minimální mzda

„Podle dostupných statistik se mzda zvyšovala především v průmyslu, ale také ve stavebnictví. Stabilní nárůst mezd ještě v letošním roce zaznamenali také zaměstnanci státní správy. Po zohlednění inflace si hypoteticky průměrný zaměstnanec polepšil o necelá dvě procenta,“ říká analytička.

Jak také vysvětluje, díky posílení koruny vůči euru se průměrná mzda v eurech zvedla nad úroveň a nad hladinu 900euro za měsíc. „Nicméně objem vyplacených mezd v ekonomice zůstal stále ale pod loňskou úrovní. Důvodem je nižší počet zaměstnanců pobírajících mzdu nebo plat,“ tvrdí Horská.

Podle ní by mzdy měly nadále růst hlavně v soukromém sektoru. „Nicméně případné ochlazení ekonomiky by nějaký výraznější nárůst průměrných mezd v české ekonomice určitě brzdil. Nemyslím si, že by mzdy měly v letošním roce růst rychleji, než poroste ekonomika nebo produktivita práce,“ míní analytička. Jak dodává, nečeká růst průměrné mzdy o tři procenta, ale spíše okolo dvou.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme