Klaus přijme Vondru, řeč bude i o korupčních skandálech

Prezident Václav Klaus přijme na Hradě ministra obrany Alexandra Vondru. Klaus tak pokračuje v setkáních s jednotlivými ministry vlády Petra Nečase. Vondra přichází za hlavou státu v době, kdy jeho ministerstvo čelí dalšímu podezření z korupce. Zřejmě i o tom bude prezident s šéfem obrany jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Tomáš Adamec

Vondra vstoupil do úřadu se silnými prohlášeními, podle nichž chce vyčistit armádu od korupce a dát jí pevnou koncepci. Zatím ale musí hlavně reagovat na nově odhalené případy údajné korupce v armádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Alexandr Vondra byl hostem Ranního interwiev Radiožurnálu

Na pořad setkání s Klausem se tak dostane i kauza náměstka Jaroslava Kopřivy, který domlouval zakázku na nákup minometů za několik stovek milionů korun. Vondra doufá, že od prezidenta uslyší podporu v boji proti korupci v armádě, stejně jako se mu jí dostalo od premiéra Nečase.

„Prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil dobře ví, že armáda je důležitá, je to jeden z atributů našeho státu, a má-li mít důvěru veřejnosti, tak je velice důležité, aby obraz, který o sobě vytváří ministerstvo obrany, byl čistý,“ uvedl Vondra v Ranním interwiev Radiožurnálu.

Poté, co Mladá Fronta Dnes zveřejnila informace o chystané zakázce na nákup minometů, ministr obrany náměstka Kopřivu okamžitě odvolal a oznámil sérii dalších kroků. Armádní zakázky nechá prověřit a do budoucna chce dodat mnohdy kritizovaným nákupům ministerstva na důvěryhodnosti.

„Zahájili jsme forenzní audit hospodaření na ministerstvu obrany, který tam nikdy nebyl, tak abychom měli dokonalý přehled, protože se jedná o jakýsi systém, který je tam po léta prorostlý. Je třeba to vynést na světlo boží, je třeba tento systém změnit. Chci, aby byl maximálně průhledný a soutěživý,“ zdůraznil Vondra.

První výsledky auditu očekává koncem září, úplné pak do dvou měsíců. „Pokud jde o zakázky, které se týkají armádních akvizic a zbrojních akvizic, tam to očekávám někdy v průběhu podzimu,“ doplnil ministr obrany.

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme