Severní Korea se chystá na předání moci

V Severní Koreji vrcholí přípravy na 1.sjezd vládnoucí komunistické strany po 30 letech. Svět v této souvislosti očekává, že na mimořádném zasedání zajistí současný vůdce Kim Čong-il nástupnictví pro svého nejmladšího syna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taneční slavnosti na Kim Ir-senově náměstí, Pchjongjang

Taneční slavnosti na Kim Ir-senově náměstí, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

U této příležitosti má proběhnout i vojenská přehlídka, u Pchjongjangu už jsou proto připraveny armádní jednotky i tanky. Delegáti sjezdu, který má podle nejmenovaných zdrojů začít už zítra, před jeho zahájením vyjádřili loajalitu Kim Čong-ilovi.

Státní propaganda mezitím přesvědčuje národ, že za existenci vděčí zakladateli jediné komunistické dynastie na světě, Kim Ir-senovi. Zároveň ale naznačuje předání moci mladé generaci, kterou představuje nejmladší syn současného diktátora, Kim Čong-un.

Spekulace o urychleném předání moci vzrostly po návštěvě Kim Čong-ila v Číně minulý týden, kdy se severokorejský vůdce sešel s čínským prezidentem Chu Ťin-taem. Osmašedesátiletý vládce, kterého před dvěma lety postihla mrtvice, totiž svého hlavního spojence navštívil letos už podruhé.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme