Střelba v Bratislavě zřejmě neměla rasový motiv

Okolnosti pondělního masakru v Bratislavě byly zřejmě úplně jiné, než se původně myslelo. Na veřejnost se konečně dostala přesná jména sedmi obětí, které zabil šílený střelec. Z nich se dá vyčíst, že nešlo o rasově motivovaný útok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiště střelby v bratislavské Devínské Nové Vsi

Dějiště střelby v bratislavské Devínské Nové Vsi | Zdroj: ČTK

Mezi oběťmi bylo šest členů jedné rodiny a jedna žena, která se ke střelbě připletla náhodou. O rodině se od začátku mluvilo jako o romské, jenže mezi zastřelenými byl Rom pouze jediný.

Navíc ani nebydlel v bytě, kde střelec zaútočil, pouze tam chodil za synem. Do bytu chodili na návštěvu za majitelkou i její dcery.

Z výpovědí sousedů vyplývá, že s většinou členů rodiny neměli žádný problém. Hluk a kouření na chodbě prý měly na svědomí právě jen občasné návštěvy.

S novým zjištěním tak zřejmě definitivně padá hypotéza, že nejhorší masakr civilistů na Slovensku měl rasový motiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Berger mluvil na Radiu Česko o nových informacích k pondělnímu masakru na Slovensku

Mezi šesti zastřelenými lidmi byl jediný Rom, byl jím otec dvanáctiletého chlapce. Oba při tom útoku zahynuli. To je v naprostém rozporu s předchozími informacemi. Až do včerejška se mluvilo o romské rodině. O rasově motivovaný útok nešlo.

Oproti původním spekulacím se objevují výpovědi, že většina členů rodiny byla bez problémová. Hluk, kouření na chodbě a podobně prý způsobovali jen příležitostné návštěvy.

Vrah prošel psychotesty

S rasovým motivem činu přišla zahraniční média, pro která to byla zajímavá zkratka. Hodila se i v souvislosti s deportací Romů z Francie. Od začátku už ale prosakovaly informace, že nešlo o čistě romskou rodinu a rasový motiv nebyl hlavní.

Lubomír Harman byl podle výpovědí sousedů člověk, o kterém nebylo možné si udělat pozitivní názor. Kohokoliv potkal, nechal v něm prý nepříjemné vzpomínky. Podle ministerstva vnitra prošel Harman minimálně dvakrát psychotesty kvůli držení zbraní. Jak známo, samopal a dvě pistole, které použil při pondělním masakru, držel legálně.

Po pondělním masakru by se mělo znovu zavést přidání automatických zbraní do standardní výbavy policejních hlídek. Každá hlídka by měla dostat samopal. Ovšem prezident a ministr vnitra se rozcházejí v tom, jak by měli zbraně používat.

Záměrem ministra vnitra zakázat držení všech automatických zbraní se cítí dotčeni sportovní střelci a lovci.

Dějištěm největší tragédie svého druhu v novodobých dějinách země se v pondělí stala okrajová bratislavská čtvrť Devínská Nová Ves.

Osmačtyřicetiletý útočník nejdříve zabíjel v bytě zmíněné rodiny, poté vyšel na ulici, kde v palbě pokračoval. Sedmou obětí se stala žena, kterou útočník zasáhl, když zřejmě náhodně vyšla na balkon sousedního panelového domu.

Útočník se poté dostal do přestřelky s přispěchavšími policisty, kteří ho smrtelně zasáhli. Střelec nakonec zbraň obrátil proti sobě. Při incidentu utrpělo zranění dalších 15 lidí.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme