Solis Art aneb Lahůdky od sousedů

9. září 2010

Maleedivy, Banda, Hrdza, Karpatské Horké… Že vám ty názvy nic neříkají? Škoda – zmíněné skupiny zastupované agilní hudební agenturou Solis Art již pár let významně občerstvují domácí scénu world music.

Nadšenci z jihu Moravy, kteří se pořádání koncertů, turné, festivalů a prezentaci nápaditých českých, slovenských, ruských i polských muzikantů věnují od roku 2003, mají dnes ve své „stáji“ několik desítek kapel a projektů, nadto přehlídky Ethnofest nebo Velkopavlovické vinobraní.

Letošní aktivity agentury vyústí v sérii akcí, o nichž je dobré vědět s předstihem. Na konci září proběhne turné „slovenského Čechomoru“ – skupiny Hrdza, jež doma platí za festivalový „tahák“ a singly zásobuje slovenská rádia. V národní soutěži Eurosong letos zazářila s písní Taká sa mi páči z posledního alba Hajnajnanyja poskládaného z rockových úprav slovenských lidovek či folklorem inspirovaných písní kapelníka Slavomíra Gibartiho. V Ostravě se souboru s charismatickou zpěvačkou Veronikou Šoltysovou-Rabadovou dočkají 28.9., o den později kapela vystoupí na pražském Ethnofestu, 30.9. v brněnské Staré Pekárně, připravuje se i koncert v Kopřivnici.

Ve stejném období se přičiněním Solis Artu vypraví do Česka a na Slovensko i elitní soubor ruské world music Reelroad mísící lidovou hudbu a tradiční vokály severního Ruska a centrální Sibiře s moderním aranžmá stejně jako zvuk galicijských a skotských dud, flétmy, banja či harmoniky s rockovou rytmikou a prastarými akustickými nástroji jako alejka, kaljuka či žaltář. Sedmičlenná formace, jejíž členové se vedle hudby věnují i výuce ruských lidových tanců, vystoupí 26.9. v Pezinku, 29.9. v brněnské Staré radnici a o den později i na zmíněném Ethnofestu v Praze.

MozART Group si s klasiky mile utahují...

Koncert polského smyčcového kvarteta MozART Group, které přijede do brněnského Besedního domu 24. října, rozšiřuje záběr agentury Solis Art o vážnou hudbu – ovšem ve značně nevážném provedení. Čtveřice brilantních hráčů s mimořádným komediálním potenciálem pojímá svá vystoupení jako dokonale propracovanou recesistickou show, v níž se klasika mísí s humorem a nadsázkou. Obdivem při společných vystoupeních nešetřil ani samotný Bobby McFerrin – račte se přesvědčit třeba na youtube.

autor: Milan Šefl
Spustit audio