Odboráři: Ne vládnímu návrhu reformy!

Členové a sympatizanti Asociace samostatných odborů protestovali na pražském Staroměstském náměstí proti vládnímu návrhu reformy veřejných financí. Náměstím se nesla kritika práce vlády i varování z budoucího vývoje, pokud reforma prošla parlamentem v navrhované podobě. Podle odborářů je reforma necitelná k ekonomicky slabým vrstvám a naopak benevolentní k bohatým. Přesně za týden vystoupí i Českomoravská konfederace odborových svazů. Další postup obou největších odborových centrál bude už zřejmě společný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrující odborář

demonstrující odborář | Foto: Michal Kamaryt

Z Letné i z pražského Hlavního nádraží dorazily pochody zhruba 2000 odborářů na Staroměstské náměstí. Zatímco na Letnou protestující dovezly autobusy, po kolejích dorazil z Ostravska zvláštní vlak. Čelo průvodu z Letné se chvíli zastavilo u Úřadu vlády. Lidé neočekávali, že se s nimi některý z ministrů setká.

Protestní pochod organizovala Asociace samostatných odborů. Důvod? Reforma veřejných financí tak, jak ji navrhuje vláda, je pro odboráře nepřijatelná. Mnoho z nich chápe, že reforma musí nastat, protestují ale proti jejímu způsobu. "Otevřeně jsme řekli, že se nám taková reforma nelíbí, i když ji nezpochybňujeme, protože nechceme, aby se zadlužovaly budoucí generace," říká šéf ASO Bohumír Dufek.

Protestující mají za to, že reforma se bolestně dotkne příjmově slabých vrstev, ale mnohem méně lidí s vyššími příjmy. "Tak, když se má šetřit, tak se má začít od vrchu - a ne ze spodu od těch nejchudších," řekla Radiožurnálu žena, která přijela z Prostějovska a celý život se živí v zemědělství.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale říká, že na mzdové požadavky odborářů přistoupit nemůže. "Já bohužel nemám možnost těmto požadavkům ustoupit, protože deficity státního rozpočtu jsou příliš hluboké," zopakoval.

Demonstrace se podle novinářů účastnilo 2000 lidí, podle organizátorů na 5000. Byli mezi nimi převážně zemědělci, železničáři a zdravotnický personál. Akce se konala bez podpory největší odborové centrály odborové centrály - Českomoravské konfederace odborových svazů. Ta chystá vlastní akci na 26. června.

Další postup už ale bude zřejmě společný. Bohumír Dufek říká, že tak začíná série protestních akcí, kterými chtějí obě nejsilnější odborové centrály zatlačit na vládu. "Pokud jde o naše vztahy s Českomoravskou konfederací odborových svazů, tak já si myslím, že jsou vyrovnané. My si žádným způsobem na odborovém poli nepřekážíme a jsem přesvědčen, že do budoucnosti dojde k ještě užší spolupráci."

Sdružení podnikatelů demonstrace odborářů odsuzuje. S vládní reformou veřejných financí souhlasí, přestože předseda sdružení Bedřich Danda přiznává, že reforma bude pro živnostníky velmi krutá a přinese zhoršení podmínek pro podnikání.

"Reakcím odborářů vůbec nerozumíme, protože odboráři jako spotřebitelé peněz dělají revoluce, zatímco my jako výrobci peněz, kterých se to dotkne, nikde revoluce neděláme. Vůbec nedokážu pochopit, že například bojují za to, abychom měli registrační pokladny. Oni tady mají studenou progresi, tam by měli hájit své zaměstnance, to nehájí, ale naopak chtějí nám přidělávat starosti," prohlásil Danda.

Navrhované změny veřejných financí mají během tří let ušetřit na výdajích 200 miliard korun. Vláda chce například šetřit na platech pro státní zaměstnance, přísnější bude také třeba vyplácení nemocenských dávek.

Milan Kopp, Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme