O centra pro integraci Vietnamců zatím moc zájem není

Vztahy Čechů a Vietnamců jsou většinou harmonické. Asiaté pracují ve svých restauracích nebo obchodech a spory nevyhledávají. Na jaře ale media informovala o krizi mezi libušskými starousedlíky a Vietnamci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vietnamská tržnice

vietnamská tržnice | Foto: www.radio.cz

V pražské části Libuše žije největší vietnamská komunita. Situaci vyřešil tamní úřad a pražský magistrát vytvořením Centra pro Integraci.

Pan Nguyen řeší problém, česká cizinecká policie ho chce ze země vyhostit, on zde má ale českou manželku a dceru. Neumí také dobře česky. S rodinou bydlí v Kladně a je bez prostředků. Do Vietnamu se vrátit nechce. Česko považuje za svůj domov. Chce se proti rozhodnutí českých úřadů odvolat, neví ale jak a kde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kateřiny Procházkové o integračních centrech pro Vietnamce

V centru klubu Hanoj, sídlícího přímo ve vietnamském obchodním centru SAPA, se mu ale snaží pomoct. Právníkovi Matěji Jírovi projdou rukama stovky takových případů. Dvakrát týdně zdarma pomáhá vietnamské komunitě s právními problémy. Kancelář se mu tak zaplní desítkami Vietnamců, kteří potřebují pomoc nebo radu.

„Máme stále plno. Zájem je zejména o právní poradenství. Měli jsme přeplněné i kurzy vzdělávání vietnamských lektorů a překladatelů. Nemůžu potvrdit, že by byl nezájem ze strany Vietnamců o integraci,“ potvrdila projektová manažerka Centra Klubu Hanoj, Eva Pechová.

Pomocných center je v Praze víc. Některá jsou úspěšná, jiná ještě o přízeň klientů bojují. Jen několik set metrů od kanceláře klubu Hanoi sídlí magistrátem zřízené Centrum pro integraci. Najít ho, ale je i pro češtinu ovládajícího novináře problém. Natož pro cizince. Vietnamci ani místní navíc o jeho služby nejeví zájem.

Do centra dochází jeden klient denně

„Centrum funguje od 15. června. Očekávala jsem, že návštěvnost bude vyšší. Získat důvěru klientů a dostat se k nim není jednoduché. V současnosti není klientů více než jeden denně,“ přiznala ředitelka Centra pro Integraci Romana Hrabalová.

O budoucnosti centra pochybuje i předsedkyně výboru pro multikulturní soužití Pavla Jedličková:

„Víme, že tam chodí málo lidí. Mají problém i s tím, že pražský magistrát jim slíbil nějakou dotaci, jenže ji stále nedostali. Bez peněz se pochopitelně integrace nedá dělat. Pokud bude integrační centrum prázdné je zbytečně platit jeho provoz.“

Pražský magistrát má ale o projektu nejspíš sám pochybnosti, protože dotaci na provoz tohoto centra dosud neposlal.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme