Za pedofilii padly v Portugalsku tresty od 5 do 18 let vězení

Obří kauza sexuálního zneužívání dětí v Portugalsku, zdá se, dospěla do konce. Lisabonský soud totiž dnes označil většinu obvinění sedmi obžalovaných za prokázaná a všichni obvinění - s výjimkou jedné ženy - jsou podle něj vinní. Případ Casa Pia v roce 2002 otřásl portugalskou veřejností a odhalil téma, které bylo v tamní společnosti před tím tabu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním z odsouzených je bývalý moderátor Carlos Cruz

Jedním z odsouzených je bývalý moderátor Carlos Cruz | Zdroj: ČTK

Čtení celého rozsudku začalo dopoledne. Soudci podrobně popisovali podrobnosti případu - jak a kde docházelo k sexuálnímu zneužívání a ke kuplířství. Největší trest dostal Carlos Silvino, řidič sirotčince Casa Pia - 18 let vězení bez podmínky, 7 let dostal známý televizní moderátor Carlos Cruz. Rozsudky pro další obviněné muže jsou potom stejné, 5 až 7 let, a jediná obžalovaná žena Gertrudes Nunes byla zproštěna viny.

Prokurátoři skupinu vinili z celkem 850 trestných činů, většinou zneužití nezletilých, a v některých případech také z kuplířství. Obětí u soudu vystupovalo celkem 32, byli to muži, kteří si jako malí prošli státním sirotčincem Casa Pia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu přiblížil v Ozvěnách dne Radiožurnálu redaktor zahraniční redakce David Koubek

Nejvíce bodů obžaloby bylo proti Carlosovi Silvinovi, který pracoval v Casa Pia jako řidič. I on je ale vinný jen ve zlomku obvinění - většinou ze sexuálního zneužití.. Silvino zneužíval chlapce v garáži sirotčince, v rekreačních chatách sirotčince po celé zemi i ve svém obydlí.

Následně ale chlapce i nabízel jiným zájemcům-pedofilům, to jsou oni zbylí muži, mezi nimi i postavy z vysokých pater politiky a společnosti. Soud je shledal vinnými většinou také ze sexuálního zneužívání.

Jediná obžalovaná žena, Gertruda Nunes, byla obviněna z toho, že poskytla svůj venkovský dům k páchání zločinů. Soud sice konstatoval, že o tom věděla a dělala to záměrně, ale neprokázal jí vinu, takže byla zproštěna obžaloby.

Historie této obří pedofilní kauzy sahá do 70. let, zneužívání dětí prý začalo ještě před Karafiátovou revolucí ve velmi ctihodném státním sirotčinci s více než 200letou tradicí Casa Pia v Lisabonu. Dětí zneužitých a zneužívaných údajně bylo víc, ne oněch 32, které figurovaly v tomto soudu... Ale to už se těžko dozvíme.

Ke zneužívání nejdřív docházelo uvnitř sirotčince, ale pak se to rozjelo a skutečně se z toho stala temná mašinérie. Ta pravda - aspoň částečně - vyplula na povrch až v roce 2002, po dlouhé době, a soud se táhne zhruba od té doby. Předtím bylo téma zneužívání dětí jakoby tabu a moc se o něm v Portugalsku nemluvilo, což se teď změnilo, a zjistila se řada úplně jiných, nesouvisejících případů.

David Koubek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme