Ne všichni na Blízkém východě jsou nakloněni míru, říká Pojar

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zvažuje referendum o mírové dohodě s Palestinci. Informoval o tom izraelský rozhlas. Netanjahu se vrátil z Washingtonu, kde zahájil přímá jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová, Mahmúd Abbás

Benjamin Netanjahu, Hillary Clintonová, Mahmúd Abbás | Zdroj: ČTK

Jejich cílem je dospět k dohodě o vzniku samostatného palestinského státu. Prvním dílčím úspěchem bylo, že se oba státníci shodli na pravidelných schůzkách. Podle komentátorů jsou ale šance na dosažení míru malé.

S rozhovory chtějí pomoct i další státy Blízkého východu. Ve Washingtonu byli představitelé Egypta a Jordánska. Jak ale ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, klíčové budou postoje dalších států v regionu:

„Je pravda, že tam byl Husní Mubarak, je pravda, že tam byl král Abdalláh, ale samozřejmě tam nebyl syrský prezident Assad, nebyl tam íránský prezident Ahmadínežád – nebyli tam z logických důvodů, protože ti dělají všechno pro to, aby organizace typu Hamasu nebo Hizballáhu měly dostatek financí, měly dostatek podpory. A to jsou organizace, které přímo ten proces torpédují.“

„Takže celý region není jen o Jordánsku a Egyptu a o tom izraelsko-palestinském území, ten region je daleko širší, daleko větší, a ne všechny režimy, ne všechny státy a ne všichni aktéři jsou nakloněni tomu, aby tam skutečně mír vznikl,“ upozornil velvyslanec Pojar.

Adam Weiss, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme