Taliban znovu zaútočil v Pákistánu. Mrtvých je přes 50

Více než 50 mrtvých a dvě stovky zraněných si vyžádal sebevražedný útok na západě Pákistánu. Jeho terčem byla skupina šíitských věřících, stejně jako při středečních atentátech ve městě Láhaur, kde zahynulo přes 30 šíitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atentát proti průvodu šíitských muslimů v Pákistánu

Atentát proti průvodu šíitských muslimů v Pákistánu | Zdroj: ČTK

K oběma incidentům se přihlásilo radikální hnutí Taliban s tím, že jde o odvetu za bombardování povstaleckých základen na severozápadě Pákistánu. Během dvou dnů tam letectvo zabilo na 60 lidí.

Jak řekl Radiožurnálu Filip Moravec z organizace Adra, Taliban chce útoky oslabit pozici vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Pákistánu hovořil Filip Moravec v pořadu Stalo se dnes

„V současnosti se pákistánská armáda potýká se těmi ničivými záplavami, vojáci, kteří běžně bojují proti Talibanu právě hlavně v těch severských oblastech, jsou nyní nasazeni na to, aby se účastnili těch záchranných a rekonstrukčních prací.“

„To znamená, že Taliban svým způsobem využívá situaci, a podle mého názoru nelze vyloučit to, že budeme svědky ještě nějakých dalších násilných akcí, které mají ukázat, že vláda v podstatě není schopná zabezpečit bezpečnost vlastních obyvatel. A směruje to samozřejmě k oslabení pozice vlády, která je pro Taliban naprosto nepřijatelná,“ uvedl Filip Moravec.

Jan Richter, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme